KFOR zauzeo barikadu kod Jarinja

Radiosarajevo.ba
KFOR zauzeo barikadu kod Jarinja

Pripadnici KFOR-a su upotrijebili suzavac da bi rastjerali Srbe koji su se nalazili na tridesetak metara od bodljikave žice koju su vojnici razvukli nadomak Jarinja, pošto su prethodno barikadu stavili pod kontrolu. 

Na suzdržanost je pozvao i predsjednik općine Leposavić Branko Ninić, koji je na Jarinju pozvao građane da se isključivo mirnim putem bore za svoja prava i KFOR da ne primjenjuje silu. Ninić smatra da su pripadnici KFOR-a bez povoda upotrijebili suzavac na Jarinju da bi rastjerali okupljene građane. 

Vojnici KFOR-a blokirali su i dva alternativna pravca pored prijelaza Jarinje i rijeke Ibar, koji vode od Leposavića ka Raški, prenosi B92

Načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da je KFOR probijanjem barikade kod Jarinja izigrao povjerenje Srba na sjeveru Kosova. 

Nedeljković je agenciji Beta rekao da je KFOR tom akcijom izigrao i "dobru volju koju su Srbi pokazali omogućivanjem slobodnog snabdjevanja i smjene vojnika na administrativnom prijelazu i bazi u tom mjestu". 

"Nije u mandatu KFOR-a da blokira alternativne puteve i da hermetički zatvara ovaj dio pokrajine. Iz ovoga se mora izvući pouka. Bez obzira koliko vojnika ima KFOR silom se ne može nametnuti rešenje", naveo je on. 

Nedeljković je dodao da se mora promjeniti politika i strategija "kada je u pitanju međunarodna zajednica i da moraju da prihvate činjenično stanje i realnost na terenu odnosno to da Srbi sa sjevera Kosova i Metohije ne žele takozvane kosovske institucije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije