KFOR pojačava barikade na Kosovu

Radiosarajevo.ba
KFOR pojačava barikade na Kosovu

Noć na sjeveru Kosova protekla je mirno, a pripadnici KFOR-a su dodatnim, trećim redom bodljikave žice pojačali bezbijednost na prelazima Jarinje i Brnjak, javlja dopisnik Srne.

Preko ovih prelaza sada se ne može preći ni pješke, jer je treći red žice spušten do kanjona rijeka, dok su s druge strane prelaza, Srbi pojačali barikade i cijelu noć proveli na njima, istrajavajuću u zahtjevu da se sa administrativnih prelaza povuku kosovski carinici i policajci.

Tokom prošle noći, pripadnici Kfora blokirali su i put koji povezuje Kosovsku Mitrovicu i Zubin Potok, pa se očekuje reakcija Srba, jer je ovim putem, koji prolazi kroz srpska naselja, do sada bilo omogućeno nesmetano kretanje Srba.

Zbog blokade ovog puta, prema prvim inforamacijama, jutros na posao nisu otišli Srbi iz Zubinog Potoka u Kosovskoj Mitrovici i obrnuto, kao ni učenici.

Krstimir Pantić, predsjednik opštine Kosovska Mitrovica, poručio je da će Srbi ostati na barikadama i da mogu trpiti mjesecima, te da je jedini cilj - odbaciti pokušaj Prištine da preko Euleksa i Kfora instalira vlast kosovskih institucija na sjeveru pokrajine.

Trijumf srpskih odbojkaša na Evropskom prvenstvu proslavljen je sinoć i na sjeveru Kosova, uz pjesmu, sirene automobila i petarde. Srbi su i na barikadama sinoć gledali finalnu utakmicu Srbije protiv Italije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije