Kelmendijeva braća i rođaci napuštaju Crnu Goru

Radiosarajevo.ba
Kelmendijeva braća i rođaci napuštaju Crnu Goru

Nakon protjerivanja Liridona Keljmendija, sina balkanskog narko-bosa Nasera, Crnu Goru su napustili i ostali članovi njegove uže i šire obitelji, piše podgorički "Dan". 

Liridon Kelmendi na fotografiji Italintermedia.globalist.it

Liridon Kelmendi je prošle sedmice bio uhapšeh, pa pušten zbog narušavanja javnog reda i mira u Ulcinju. Kažnjen je novčano i dobio rješenje o napuštanju Crne Gore. 

Neki mediji prenijeli su i da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru u naredne dvije godine. 

"Dan" tvrdi da su braća i rođaci Nasera Kelmendija, koji je početkom maja uhapšen u Prištini po Interpolovoh potjernici Suda BiH, prije dva dana prešli granični prijelaz Kula na granici Crne Gore i Kosova, prenio je Tanjug. 

Tvrdi se i da je riječ o članovima Keljmendijevog narko-klana koji su predmet zanimanja "Europola". 

U pitanju su, kako se navodi, Redžep Kelmendi, poznat po nadimku Džeko, zatim Šefket i Jusuf. Oni se, kako se ističe, sumnjiče da su sudjelovali u skrivanju Nasera Kelmendija, nakon što je on prošle godine, bježeći od policije, iz BiH preko Crne Gore prebjegao na Kosovo. 

List piše i da Kelmendijeva organizacija u BiH ima članove u Sarajevu, Tuzli, Zenici, a njezin utjecaj proteže se i na Crnu Goru, Srbiju, Makedoniju, Hrvatsku, Njemačku i SAD

Naser Kelmendi je prošle godine stavljen na "crnu listu" američkog predsjednika Baracka Obame kao osoba koja se bavi trgovinom drogom i opasna je po interese SAD. 

Odvjetnik Nasera Kelmendija tvrdi da on neće biti izručen BiH, a sud u Prištini je odbacio navode Tužiteljstva da je on jedan od šefova organiziranog kriminala i trgovine narkoticima. 

Prema riječima njegovog odvjetnika, Kelmendiju na Kosovu jedino može biti suđeno za sudjelovanje u ubistvo državljanina BiH, 2007. godine. 

 

Bh. mediji otkrili su ranije da je samo u Kantonu Sarajevo u proteklih pet godina podnijeto najmanje 13 kaznenih prijava protiv Nasera i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnika, među kojima su bile i prijave za ubojstvo. 

 

U međuvremenu je donijeto više presuda protiv njegove braće i rođaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije