Keljmendi na saslušanju pred sudom u Prištini

Radiosarajevo.ba
Keljmendi na saslušanju pred sudom u Prištini


U Okružnom sudu u Prištini u toku je inicijalno saslušanje Nasera Keljmendija, potvrdila je u izjavi za agenciju Fena glasnogovornica EULEX-a Irina Gudeljević.

Keljmendi je u sudnicu ušao u pratnji svojih advokata Osmana Cucovića, Muharema Hotija i Besima Beriše. Kako javlja reporter agencije Anadolija, Keljmendi je bio odjeven u trenerku sa lisicama na rukama, koje su mu uklonjene neposredno pred ulazak u sudnicu.

Holandska sutkinja pri EULEX-u Cornelia Peeck, nije dozvolila prisustvo medija na saslušanju Keljmendija, a prema nezvaničnim informacijama, kao ishod današnjeg ročišta očekuje se izricanje mjera zadržavanja.

Podsjećamo, Keljmendi je glavni osumnjičeni u slučaju organizirane trgovine narkoticima na području Balkana, a osumnjičen je i za ubistvo Ramiza Delalića.

Keljmendiju je, nakon što mu je istekao pritvor, na zahtjev EULEX-a sinoć produžen pritvor za dodatnih 48 sati. 

EULEX je pojasnio da su kosovski zakoni dozvolili Keljmendijevo zadržavanje u pritvoru od samo 48 sati, jer utvrđuju da građani Kosova ne mogu biti držani u pritvoru u vezi s izručenjem u odsustvu međunarodnog sporazuma s državom koja traži osumnjičenog.

Pošto Kosovo nema takav međunarodni sporazum s BiH, Keljmendija su morali pustiti poslije isteka 48 sati, navodi EULEX.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije