Kavazović održao hutbu u Ljubljani: Ne imati džamiju znači ne imati slobodu

Radiosarajevo.ba
Kavazović održao hutbu u Ljubljani: Ne imati džamiju znači ne imati slobodu
Foto: MINA / Ljubljana

Ne imati džamiju znači ne imati punu slobodu, ne imati znak i orijentir u prostoru, kazao je reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas tokom hutbe u novoizgrađenom Muslimanskom kulturnom centru (MKC) u Ljubljani, saopćeno je iz agencije MINA.

"Džamija je mjesto duhovne slobode, mjesto gdje se otkriva dublji smisao života, gdje se čovjek slobodno i bez straha obraća Bogu, gdje se bez interesa čovjek obraća čovjeku. Naši preci su bili svjesni da bez džamije nisu u potpunosti slobodni ljudi. Podignuta džamija bila je znak njihove duhovne slobode, od vanjskog pritiska i prisile. Tamo gdje postoje hramovi, gdje stoje uspravno minareta i tornjevi, tamo stanuje sloboda", poručio je reisul-ulema.

Ljubljana - undefined

Foto: MINA: Ljubljana

Ocijenio je da veleljepno zdanje Ljubljanske džamije svjedoči velikom djelu koje je rezultat velikog truda i odricanja muslimana u Sloveniji, čime je ova generacija muslimana, kako je saopćeno, ispisala svoju stranicu u ovom gradu i ostavila historijski trag o sebi, o vjeri i moralu, o dobru i ljubavi, o svom trudu i nadi u Božiju milost, o pripadnosti svom narodu i svojoj zajednici.

Dodao je da stoga bosanske muslimane raduje da je Ljubljana prepoznala u njima donosioce radosne vijesti, koji pozivaju u Kuću mira sve one koji istinski za njim tragaju, među muslimanima, kršćanima i Jevrejima.

"Kao što je za Jevreje Hram u Jerusalemu bio znak slobode, tako su i za nas bosanske muslimane džamije znak slobode", naglasio je reisul-ulema, podsjećajući da su za muslimane svaki mesdžid i svaka džamija, svaka crkva i svaka sinagoga zabranjena, sveta mjesta (harem), u kome ne smije biti uznemiravanja i napada.

Podsjetio je i na činjenicu da smo prije samo 25 godina svjedočili nemilosrdnom rušenju vjerskih objekata, što je bila moralna i duhovna tragedija Europe.

"Uvijek kažemo da su to bile naše bosanske, europske crkve i džamije, koje nismo znali cijeniti i zaštititi. Lekcije iz Bosne ne smijemo više nigdje ponavljati u Evropi i svijetu", istakao je, između ostalog, reisul-ulema.

Ljubljana - undefined

Foto: MINA: Ljubljana

Zahvalio se na podršci lokalnih vlasti, muslimanima Slovenije na trudu i zalaganju, predvođenih muftijom Nedžadom Grabusom, te muslimanima, kako je navedeno, bratske države Katar za njihovo dobročinstvo i bratsku pomoć.

"Ova džamija od sada pripada Islamskoj zajednici u Sloveniji i gradu Ljubljani, neka vam je sretno i hairli", zaključio je reisul-ulema Husein ef. Kavazović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije