Karlovac: Arheolozi otkrili masovnu grobnicu

Radiosarajevo.ba
Karlovac: Arheolozi otkrili masovnu grobnicu
Uz šetnicu Ruski put blizu središta Karlovca danas je najvjerojatnije pronađena masovna grobnica s ljudskim kostim starim više desetaka godina, priopćila je karlovačka policija, a od suca Županijskog suda Ivana Perkovića doznaje se da će istraga najvjerojatnije biti usmjerena na otkrivanje žrtava poraća, prenosi Fena.

U policijskom priopćenju se navodi da su ljudske ostatke pronašli arheolozi karlovačkoga konzervatorskog odjela Ministarstva kulture te da će dijelovi pronađenih kostura biti dostavljeni na patološki odjel karlovačke Opće bolnice radi vještačenja.

U skladu s vještačkim nalazom policijska će uprava provesti kriminalističko istraživanje kako bi se utvrdilo vrijeme nastanka navedene masovne grobnice, broj pokopanih osoba i sve ostale činjenice, piše u priopćenju koje potpisuje načelnik PU-a Josip Ćelić.

Ostaci iz Drugog svjetskog rata?

Istražni centar županijskog suda saslušao je u proteklih nekoliko godina više svjedoka o njihovim saznanjima o mogućim mjestima masovnih grobnica nakon partizanskih likvidacija ratnih zarobljenika na karlovačkom području u maju1945. te je do sada obavljeno nekoliko ekshumacija.

Od suca Perkovića se pak doznaje da je po policijskim podatcima riječ o likvidacijama više stotina ratnih zarobljenika i civila koji su u maju 1945. bili u "sabirnom centru Dubovac", a likvidacije su navodno provedene u Kozjači i na Jamadolu. Do danas je pronađen samo manji dio njihovih zemnih ostataka, kazao je Perković.

Arheolog Krešimir Raguž, koji je danas radio na opkopavanju bedema oko povijesne gradske jezgre iz 16. stoljeća, zvane "Zvijezda", kazao je da je vrlo vjerojatno riječ je o masovnoj grobnici, jer to potvrđuju tri sonde.

Kad smo naišli na prve kosture, odmaknuli smo se i otvorili drugu sondu te ponovno naišli na kosti s ljudskim lubanjama, a i trećim sondiranjem, udaljenim sto metara od prve sonde, također smo našli ljudske ostatke, objasnio je Raguž.

Po njegovim riječima pronalazak čahure metka iz 1931. i drugi materijalni dokazi upućuju na zaključak da je riječ o žrtvama "iz vremena oko Drugoga svjetskog rata".

Arheološka iskapanja su do odluke mjerodavnih tijela obustavljena.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije