Karadžić traži reviziju svih prevoda iz sudnice

Radiosarajevo.ba
Karadžić traži reviziju svih prevoda iz sudnice


Haški optuženik Radovan Karadžić najavio je danas da će zatražiti reviziju svih prevoda iz sudnice Haškog tribunala u njegovom predmetu, javlja Srna.

"Loš prevod menja smisao u krivično-pravnom smislu", rekao je Karadžić i poručio sudskom vijeću da će mu trebati njihova podrška "ako sekretarijat ne bude imao razumevanja".

Karadžić, koji se sam brani pred sudom, sve vrijeme rasprave na monitoru prati i transkript na engleskom jeziku.

U nastavku ispitivanja svjedoka odbrane, generala Stanislava Galića, on je, primjera radi, zapazio da je svjedok rekao da je Prvi korpus Armije BiH 1992. i 1993. godine u Sarajevu imao 78.000 vojnika, a u transkript je ušlo da je ih bilo 38.000.

General Galić: Armija BiH kriva za 'pakao u Sarajevu'

Dok je general Galić govorio o sukobljenim stranama, Karadžić je primjetio da je "neverovatno da se 'njihove jedinice' prevode kao 'naše jedinice'".

U predmetu Radovana Karadžića sutra će biti održana rasprava po žalbi Tužilaštva da on bude oslobođen krivice po tački jedan optužnice, za genocid u opštinama BiH 1992. godine.

Svjedočenje generala Galića, kojeg je Tribunal osudio na doživotni zatvor, biće nastavljeno u četvrtak, 18. aprila.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije