Karadžić bolestan

Radiosarajevo.ba
Karadžić bolestan


Zbog bolesti optuženog Radovana Karadžića u utorak je otkazano ročište na njegovom suđenju pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Karadžić se u ponedjeljak, 5. decembra, također nije pojavio u sudnici, a predsjedavajući sudija O-Gon Kwon rekao je da se optuženi ne osjeća dobro. Sudija Kwon je potom novo zasjedanje zakazao za utorak, 6. decembar, ali je ono otkazano zbog bolesti Karadžića.

Podatke o zdravstvenom stanju optuženih Haški tribunal tretira kao povjerljive i ne objavljuje ih, javio je BIRN Justice Report.  

Karadžić, koji se brani sam, prošle sedmice se u sudnici požalio da mu je hladno, poslije čega je grijanje bilo pojačano.

Od početka suđenja, krajem oktobra 2009. godine, do sada nije bilo prekida zbog Karadžićevog zdravstvenog stanja. Na početku procesa, Pretresno vijeće je za Karadžićevog branioca u pripravnosti (stand-by counsel) postavilo britanskog advokata Richarda Harveyja. Zadatak Harveyja je da preuzme odbranu ukoliko bi Karadžić opstruisao suđenje.

Na suđenju Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske, u toku je izvođenje dokaza Haškog tužilaštva o genocidu u Srebrenici koji je, prema optužnici, Vojska Republike Srpske (VRS), pod vrhovnom Karadžićevom komandom, u julu 1995. počinila nad više od 7.000 Bošnjaka.

Na ovom ročištu je bilo predviđeno svjedočenje Andrasa Riedlmayera, eksperta za uništenu bošnjačku vjersku i kulturnu baštinu.

Pretresno vijeće do sada je saslušalo šest svjedoka koji su govorili o dešavanjima u Srebrenici - jednog preživjelog u masovnom strijeljanju Bošnjaka, trojicu oficira Holandskog bataljona UNPROFOR-a i dva međunarodna eksperta koja su radila na iskopavanju masovnih grobnica.

Haško tužilaštvo je završilo izvođenje dokaza o dijelovima optužnice kojima se Karadžiću na teret stavljaju progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje vojnika UN-a za taoce, u periodu između 1992. i 1995. godine.

Prema službenom rasporedu Haškog suda, suđenje Karadžiću će se nastaviti u srijedu, 7. decembra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije