Kapetan Dragan će biti izručen Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Kapetan Dragan će biti izručen Hrvatskoj

Australski ministar unutarnjih poslova Jason Clare donio je odluku o izručenju Dragana Vasiljkovića, poznatijeg kao kapetana Dragana, Hrvatskoj koja ga optužuje za ratne zločine, prenosi Fena..

Odluka ministra unutarnjih poslova Jasona Clarea da da zeleno svjetlo za njegovo izručenje Hrvatskoj dolazi dvije godine nakon što je Visoki sud otvorio put da Vasiljković, također poznat kao Daniel Snedden i kapetan Dragan, bude izručen. 

Izručenje Vasiljkovića, bivšeg zapovjednika srpskih paravojnih snaga u tzv. Krajini, kojega Hrvatska traži zbog ratnih zločina, odobreno je nakon što on nije uspio uvjeriti vladu premijerke Jillian Gillard da bi mu trebalo dopustiti da ostane u Australiji.

Iz hrvatskog ministarstva pravosuđa potvrdili su da su u četvrtak o tome službeno obaviješteni, prenosi Fena.

Uhapšen u maju 2010. 

Vasiljković je uhapšen u Australiji 12. maja 2010. godine na osnovu potjernice koju je 2006. godine izdao sud u Šibeniku. U vrijeme kada je uhapšen radio je kao instruktor golfa u Perthu.
 
Kapetan Dragan je kao komandant paravojnih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine. Vasiljković negira sve optužbe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije