'Kao Sanaderov poštar prenosio sam milione'

Radiosarajevo.ba
'Kao Sanaderov poštar prenosio sam milione'

Iz iskaza koje je bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić krajem 2010. i 2011. dao USKOK-ovim istražiteljima, a koji se danas čitaju ili pregledavaju na hrvatskom suđenju u slučaju Fimi media, doznaje se da je Barišić, čak i u vrijeme kada je bio državni sekretar i direktor Carinske uprave bivšem hrvatskom premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu služio kao "poštar" koji mu je, često i doma, donosio milione izvučene iz državnih institucija i preduzeća. 

Ilegalno stečen novac, osim za finansiranje stranke i lične potrebe, trošio se na izborne kampanje, kupovanje medija, europske lobiste, kupnju umjetnina za poklone pa čak i odjeću službenica u vladi, doznaje se iz tri Barišićeva pročitana iskaza te dvije do sada pregledane snimke, objavila je novinska agencija Fena. 

Kako se kupuju mediji u Hrvatskoj

Osim Sanadera i ostalih optuženika u Fimi mediji u Barišićevim je iskazima, u kontekstu preuzimanja nezakonito pribavljenog novca, spomenuto i sadašnje vodstvo HDZ-a - predsjednica Jadranka Kosor i glavni sekretar Branko Bačić.

Barišić im je, kako je ustvrdio u jednom od iskaza u istrazi, nakon Sanaderove ostavke, po nalogu bivšeg premijera, trebao predati 300.000 eura i dva miliona kuna, koji su trebali pomoći u predsjedničkoj kampanji. Sanader je tada navodno ustvrdio da je to neophodno jer je za izbornu pobjedu potrebno čak dvije trećine ilegalnog novca, tvrdi Barišić. 

Prema Barišićevim riječima Kosor i Bačić su bili u nedoumici što učiniti, duži ga period nisu htjeli primiti i pravili su se da ga ne čuju. Ipak, nakon nekog vremena Bačić ga je navodno nazvao i rekao da novac preda Marici Glavaš koja je u stranci vodila financije. 

Barišić je u iskazima detaljno ispričao kako je počeo surađivati sa Sanaderom kojem je, u potrazi za alternativnim načinima finanSiranja stranke, predložio poslovanje preko agencije Nevenke Jurak. HDZ je i ranije poslovao preko tvrtke Max Media u kojoj je tadašnji direktor Franjo Maletić, po Barišićevim riječima, ostavio milijunska dugovanja 

Osim što je kazao da je i lično obilazio čelnike javnih preduzeća i tražio da posluju s Fimi medijom, odnosno daju novac za Sanadera i stranački fond, Barišić je detaljno opisao kako je državnim novcem HDZ preko optuženog bivšeg stranačkog i vladinog glasnogovornika "kupovao" medije. 

Zaborav Ive Sanadera

Kazao je da je Sanader u medije odlučio ulagati kako bi imali prostora za promociju pred parlamentarne izbore 2007. U tu su se svrhu podmirivali dugovi Osječke televizije, a Barišić je, kako je rekao, skupio i 415.000 eura koje je dao za kupovinu Zadarskog lista. „U suvlasništvu sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem osnovana je i produkcija Sljeme odakle je kontrolisana televizija Z1.“

Barišić je rekao da je svima koji su bili bliski vlasti bilo jasno da (...) Sanader ne tolerira neposluh, odnosno da se za svako odbijanje može izgubiti položaj. „Sanaderove su se želje jednostavno izvršavale i ništa se nije preispitivalo.“

Kontakt Barišića i Sanadera navodno je prekinut kada je bivši premijer otišao s dužnosti. "Nakon što je otišao s vlasti, Sanader me više nije kontaktirao, više mu nisam bio bitan i to me osobno povrijedilo", kazao je Barišić USKOK-ovim istražiteljima. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije