Kampanja protiv pucanja na slavljima

Radiosarajevo.ba
Kampanja protiv pucanja na slavljima

Kosovska policija putem medijske kampanje i konkretnih akcija nastoji prekinuti tradiciju pucnjave na proslavama, kakva je i u našoj zemlji dobro poznata.

Policija na Kosovu se odlučila razračunati s ovim običajem koji nerijetko završi sa povrijeđenima, a to namjeravaju učiniti oduzimanjem i sprečavanjem upotrebe vatrenog oružja na proslavama i porodičnim okupljanjima, piše Al Jazeera.

Al Jazeerin reporter donosi priču o četrnaestogodišnjem dječaku Egzonu Makiqiju, koji zbog jednog metka ispaljenog na proslavi, koji ga je slučajno pogodio u leđa, ne može hodati.

Upravo zbog slučajeva kakav je Egzonov, policija je počela zaustavljati svatovske kolone, a vrši se i pretres kuća kako bi se zaplijenilo oružje i priveli neodgovorni građani.

"Od aprila ove godine do sada konfiskovali smo 337 komada različitog oružja. Samo tokom protekle sedmice, zbog upotrebe oružja na porodičnim slavljima, intervenisali smo u 26 slučajeva, uhapsili 13 osoba i zaplijenili 23 komada vatrenog oružja, sve to samo prošle sedmice", kaže glasnogovornik kosovske policije Baki Keljani.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije