Kako su antivakcinaši od dvogodišnje Nađe napravili biljku

Radiosarajevo.ba
Kako su antivakcinaši od dvogodišnje Nađe napravili biljku
Privatna arhiva/Blic / Dragana Petrović s Nađom

Portal Blic.rs objavio je priču o dvogodišnjoj devojčici, Nađi Petrović, iz Kragujevca koja sedmicama nepomično leži na intenzivnoj njezi u Institutu za majku i dijete. Priključena je na aparate koji je održavaju u životu i to sve zbog malih boginja, koje nikako nije smijela da dobije.

Kada je napunila godinu i po dana ustanovljeno je da ima autoimunu bolest - poliglandularni sindrom tipa 1. Ona spada u onu grupu djece koja zbog svoje osnovne bolesti ne mogu da prime MMR vakcinu. Navedeni tekst djelimično prenosimo:

Aparat za održavanje života zuji u sobi sa najstrožom izolacijom. Priključena na njega između gaza i cijevi koje joj paraju grlo nepomično leži djevojčica čije je tijelo prekriveno plikovima. Nađa Petrović ima dvije godine. Ne može da se pomjeri. Ne može da se nasmiješi. Ne može da progovori. Ne može da podigne glavu i da pita – šta mi se to događa? Njena majka sedam sedmica gleda svoju djevojčicu i pita - zbog čega ste moje dijete pretvorili u biljku?

Nađa zbog autoimune bolesti nije smjela da bude vakcinisana MMR vakcinom. Nju je zato kolektivni imunitet trebalo da zaštiti od bolesti.

-Svi smo se borili da ona živi normalno, kao i svako drugo dijete, a na kraju će zbog morbila završiti kao biljka. Nevjerovatno mi je da ljudi ne žele svoju zdravu djecu da vakcinišu. Njih krivim za sve što se dešava jer da se nije desila epidemija moje dijete sada ne bi bilo bolesno – kaže za Blic Nađina mama Dragana Petrović.

Malu Nađu iz Kragujevca nije udario auto. Nije pala ili se slučajno povrijedila. Samo je udahnula. Njeno stanje nije nastalo nezgodom – nastalo je neodgovornošću. Nađa je u Srbiji u 21. vijeku dobila bolest koju nikada nije smjela da dobije i koja je bila praktično iskorenjena. Pitanje više nije zbog čega. Pitanje je zbog koga.

Ostatak teksta pročitajte na ovom linku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije