Kako se uz epidemiološke mjere obilježava Uskrs u regiji

0
Anadolija
Kako se uz epidemiološke mjere obilježava Uskrs u regiji
FOTO: AA / Katolici danas slave Uskrs

Katolici širom svijeta danas slave Uskrs, najveći i najstariji hrišćanski blagdan koji se slavi u spomen na Hristovo uskrsnuće, njegovu pobjedu nad smrću i nad grijehom.

Ove godine Uskrsne mise u regionu održane su pod epidemiološkim mjerama koje su uvedene zbog pandemije koronavirusa. Tradicionalna Uskršnja misa u Podgorici je ove godine održana u crkvi Srce Isusovo.

Predvodeći Uskršnju misu, don Izidor Lukić vjernicima je poručio da je uskrsnuće Isusa Hrista veliki događaj i praznik za sve hrišćane.

“Uskrs je najveći i najstariji blagdan, ali i najvažniji za kršćanski narod. Jer, da nije bilo Isusovog vaskrsnuća, ne bi ništa imalo smisla. On je svojim vaskrsnućem dao smisao vjeri, našim životima, ovoj misi. Hvala Bogu na daru Uskrsa, koji nam je podario. Jer živimo, vjerujemo i žrtvujemo se da se jednog dana susretnemo sa našim Isusom”, poručio je don Izidor Lukić.

U crkvi u Dubravi u Zagrebu okupilo se više stotina vjernika koji su nosili maske, a dio vjernika misu je pratio na platou ispred crkve, na otvorenom.

Zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Jelena Pavičić Vukičević sa saradnicima prisustvovala je svečanoj svetoj misi u povodu blagdana Uskrsa u župnoj crkvi sv. Ivana XXIII.,pape u zagrebačkoj Dubravi.

Zagrebačka katedrala zbog oštećenja nastalih tokom zemljotresa ove godine nije bila mjesto tradicionalne propovijedi zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića koji predvodi euharistijsko slavlje u crkvi bl. Alojzija Stepinca u Mariji Bistrici na otvorenom.

Prijenos mise je dostupan vjernicima putem službenoga YouTube kanala Zagrebačke nadbiskupije.

Svečana misa povodom Uskrsa u Srbiji je danas održana u katedrali Uznesenja blažene djevice Marije, a predvodio je beogradski nadbiskup Stanislav.

Ove godine, misi su prisustvovali i vijernici, u nešto manjem broju nego u godinama prije pandemije koronavirusa. Vjernici, kao i nadbiskup Hočevar i sveštenstvo nosili su zaštitne maske tokom službe.

Nadbiskup je u Uskršnjoj poslanici istakao da je Uskrs praznik od presudnog značaja za zdravlje i spasenje čovječanstva i da je godina na svjetskom nivou obilježena pandemijom koronavirusa, zapitao se kako je moguće da je cijelo čovječanstvo gotovo doslovce kleklo pred pojavom i konstatovao da je ljude ovaj naš tako privlačni, vidljivi i opipljivi svijet doslovno ulovio u sopstvenu zamku.

"Čovječanstvo ne može biti rukovođeno samo egzaktnim naukama, samo željom za profitom, samo željom za uživanjem, karijerizmom ili samo digitalnom mrežom i video-zabavama. Čovječanstvo može napredovati samo silinom istinskog i autentičnog ljudskog duha i silinom Božjega Svetog Duha", rekao je nadbiskup Hočevar.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije