Kako je lukavim provalama pomoću smrtovnica zgrnuo veliki novac

1
Radiosarajevo.ba
Kako je lukavim provalama pomoću smrtovnica zgrnuo veliki novac
Foto: Twitter / Smrtovnice

Dok su porodice pokapale svoje najmilije, iz njihovih domova na području Zagreba i Rijeke nestajale bi dragocjenosti. Analizirajući taj obrazac provala, policijski kriminalisti su ustanovili da veza između smrti člana porodice, odnosno odlaska na sahranu, te provale koja bi zatim uslijedila nije slučajna, već da postoji provalnik koji namjerno bira kuće u kojima je neko umro, odnosno da vjerojatno svoje mete bira na temelju smrtovnica objavljenih u novinama na kojima u pravilu piše mjesto i vrijeme sahrane.

Nakon provedenog istraživanja, policajci iz Zagreba i Rijeke za desetak provala osumnjičili su Doriana D. (62) koji je već više puta bio osuđivan za slična nedjela. Prema policijskoj procjeni, od augusta do hapšenja prije nekoliko dana on je u desetak provala otuđio novac, nakit i sve ono za što je procijenio da ima neku vrijednost. Procijenjena vrijednost otuđenih stvari iznosi oko 300.000 kuna, odnosno oko 80 hiljada KM.

"Sumnja se da je od kraja augusta pa do druge polovice oktobra osam puta na području Zagreba, odnosno na Medveščaku, Črnomercu ili u Centru, provalio u stanove ili kuće za vrijeme dok u njima nije bilo ukućana, u tri slučaja ukućani su bili na sahrani užeg člana porodice, da bi potom iz tih stanova ili kuća otuđio alkohol, novac, nakit, informatičku opremu, torbe, parfeme, mobitele, naočale, novčanike, sušila i ostalo. U jednom od slučaja, kada je provalio u kuću na Črnomercu dok su ukućani bili na sahrani, osumnjičenog je vidjela korisnica dijela kuće da bi tada, nakon što je otuđio nakit, iskoristilo priliku i pobjegao.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Sumnja se i da je dvaput u septembru te jednom u oktobru u Rijeci, Kostreni i Kraljevici, dok su ukućani bili na sahrani užeg člana porodice, provalio u stanove ili kuće iz kojih je otuđio novac, nakit, mobitele, liječničku dokumentaciju, informatičku opremu, osobne dokumente i ostalo.

Nadalje, 2. novembra oko 4 sata je, sumnja se, ušao u dvorište kuće gdje je iz prostora ispod vanjskih stepenica otuđio gumu i odnio je u privatni automobil kojim se dovezao te se potom vratio i po ostale gume, međutim, oštećena osoba ga je uočila te je pobjegao do vozila gdje ga je ona sustigla i uzela mu otuđenu gumu", saopćile su o završetku istraživanja istovremeno i zagrebačka i riječka policija, piše portal Jutarnji.hr.

Dorian D. je završio u Remetincu zbog opasnosti od ponavljanja djela budući da je riječ o osobi koja je navodno osuđivana već tridesetak puta, uglavnom upravo zbog provalnih krađa i sličnih djela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije