Kako će funkcionirati nasljednik Haškog tribunala

Radiosarajevo.ba
Kako će funkcionirati nasljednik Haškog tribunala

Haški tribunal 2014. godine prestaje s radom, a umjesto njega, četiri godine će funkcionisati rezidualni mehanizam koji će se moći produžavati svake dvije godine. Kako će funkcionirati tijelo koje nastavi rad na onome što je Tribunal započeo, objasnio je Howard Tucker, predstavnik Haškog tribunala u uredu u Sarajevu.

Tucker je rekao da će Haški tribunal u julu 2013. godine dobiti rezidualni karakter, piše Radio Slobodna Evropa.

"Rezidualni mehanizam, bitno je naglasiti, sadržavat će sve organizacione jedinice Haškog tribunala. Bit će ad hoc tijelo UN-a, imat će iste ovlasti i nadležnosti kao i postojeći sistem. Također ista pravila će se koristiti. Veze koje imamo sa Tužilaštvom BiH i Sudom BiH nastavljaju u istom kapacitetu, a i naša saradnja sa žrtvama i porodicama žrtava se također nastavlja u istom kapacitetu", kazao je Tucker.

Prelaskom u takozvani rezidualni mehanizam smanjuje se velikim dijelom kapacitet Haškog tribunala i to u kadru, kaže Tucker.

"Postoje dva elementa vezana za smanjenje samog broja uposlenika u Haškom tribunalu. Pod broj jedan to je zvanično, odnosno predviđeno smanjenje broja osoblja - kako se suđenja završavaju, tako i dolazi do smanjenja osoblja u Tribunalu. Pod broj dva je elemenat da ljudi odlaze iz Haškog tribunala zbog nekih materijalnih razloga, ili smatraju da će se njihove karijere ugroziti ako budu sačekali kraj završetka mandata Haškog tribunala",objašnjava on.

No, ovo ipak neće značiti njegovo potpuno gašenje, pojašnjava predstavnik Haškog tribunala u uredu u Sarajevu. Ako, primjerice, do kraja 2014. godine ne bude uhapšen Ratko Mladić, onog trenutka kada se to dogodi, pa makar i u 2016. godini, Sud ponovno postaje aktivan.

"Nakon što u julu 2013. počne sa radom ovaj rezidualni mehanizam najvjerojatnije da će doći do nekog mijenjanja imena. I sam mehanizam, da ga mogu tako neoprezno nazvati - znači nastavak samog Tribunala, uključit će ova glavna tri organizaciona djela Tribunala: sekretarijat, krivično odjeljenje i red tužioca", rekao je Tucker.

Iste osobe radiće i u rezidualnom mehanizmu


Jedno od pitanja koje su obitelji žrtava postavile Tuckeru je tko će raditi u rezidualnom mehanizmu. Hoće li to biti osobe koje su već dobro upućene u određene predmete ili potpuno nove osobe, na šta je predstavnik Haškog tribunala odgovorio:

"Osobe koje će raditi na tom rezidualnom mehanizmu bit će biti iste osobe otprilike koje sada rade u Tribunalu. Nažalost, ono što vam ne mogu reći je koliko će uposlenika brojati ovaj rezidualni mehanizam jer ne znamo šta će se desiti do decembra 2014. kada Sud zatvara svoj rad. Također, jasno je i to da će u toku tog tranzicijskog perioda osobe koje rade i u Tribunalu i u tom rezidualnom mehanizmu raditi i za Tribunal i za rezidualni mehanizam."

Mandat rezidualnog mehanizma uspostavit će se na četiri godine.

"Na samom početku mandat će biti četiri godine, a nakon te četiri godine ukoliko se zadaci tog mehanizma ne dovrše, postoji mogućnost produženja od dvije godine - sve dok se ne završi", naveo je Tucker.

Haški tribunal će do 2012. godine završiti većinu suđenja, a žalbene postupke do 2014. godine i time okončati svoje postojanje. Prije završetka njegovog rada Vijeće sigurnosti UN mora donijeti odluku o stvaranju rezidualnog mehanizma koji će se baviti rješavanjem onih pitanja koja ostaju i poslije zatvaranja Tribunala.

Riječ je o pitanjima daljih mjera zaštite svjedoka, pitanjima prijevremenog puštanja na slobodu i važnih zahtjeva za pomoć od sudova za ratne zločine iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije