'Kad se Izetbegović prestane ljutiti, srešćemo se'

Radiosarajevo.ba
'Kad se Izetbegović prestane ljutiti, srešćemo se'


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić otkrio je u intervjuu za Javni RTV servis Srbije (RTS) da je članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakiru Izetbegoviću ponudio da se sastanu u Istanbulu, ali da je on to odbio.

"Srbija je donela rezoluciju kojom je osudila zločin u Srebrenici, isporučila Mladića, a šta je Hrvatska uradila, pa ja opet kažem da ćemo sarađivati", naveo je predsjednik Srbije. "Osnovna primedba je odnos Hrvatske prema građanima srpske nacionalnosti. Očigledno je da Hrvatska ima problema sa obavezama koje je povodom toga preuzela", istakao je Nikolić.

Nikolić se osvrnuo i na primjedbu što nije najprije došao u Sarajevo, kao glavni grad BiH, pa tek onda u Banjaluku.  

"Nije BiH ni Bakir Izetbegović ni Milorad Dodik. U pitanju je država. Sada je kraj godine, mi smo sumirali urađeno, ja bih se drage volje sreo i sa Izetbegovićem, iako on misli da se politika vodi tako što se nađe opasnost, pa je on brani.

Kada bude prestao da se ljuti, srešćemo se. Isto je i sa Josipovićem, ja ne odbacujem, već priznajem njihove države, a meni ne smetaju njihove izjave, ja ne reagujem oštro kao oni, recimo na oslobađajuću presudu generalima", poručio je Nikolić gostujući sinoć na RTS-u, prenio je dopisnik agencije Anadolija.

Riješiti Kosovo u Nikolićevom mandatu
On je rekao da ga ne raduje što je kriza pogodila Sloveniju i da ga je novoizabrani predsjednik Slovenije zvao da se sretnu. Takođe, kazao je da je Srbija sa Makedonijom uspostavila dobre odnose.

Predsjednik Srbije uvjeren je da će za vrijeme njegovog i mandata aktuelne Vlade Srbije sigurno biti riješen problem Kosova. Govoreći o odnosima sa Moskvom, Nikolić je potvrdio da je dobiveno pozitivno reagovanje Rusije na sve poteze Srbije.

Na pitanje o vojsci i naoružavanju odgovorio je da "živimo na prostoru gde se svi nešto naoružavaju, a sa kim bi to Srbija mogla da ratuje", zapitao se i predsjednik Srbije i dodao da je „rat sa NATO-om bio nešto drugo“:

„Bila je to druga država, čak i drugi NATO, a danas je očigledno da nemamo sa kim da ratujemo. Treba nam jaka vojska, ali ako je niko oko nas ne bude imao, tu će biti taj veliki savez koji će nas štititi. Ja ne želim da Srbija uđe u NATO, ali to je i obaveza, ne samo moje mišljenje, ja to nikada neću predložiti, niti ću se složiti. Partnerstvo za mir je maksimum na kojem mi treba da sarađujemo."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije