'Kad Hrvatska povuče tužbu, i Srbija će to učiniti'

Radiosarajevo.ba
'Kad Hrvatska povuče tužbu, i Srbija će to učiniti'

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivan Mrkić rekao je danas da je Hrvatska prva podnijela tužbu za genocid i da kad je ona povuče to će učiniti i Srbija.

 Na pitanje novinara poslije sjednice Odbora Narodne skupštine za spoljne poslove da prokomentariše pisanje hrvatskih medija da zvanični Zagreb ipak neće povući tužbu, Mrkić je rekao:

"Nema tu nikakve tajne, mi smo sve dogovorili. Hrvatska je prva podnijela tužbu i kad je ona ona povuče to ćemo učiniti i mi", javlja Tanjug.

 Riječki "Novi list" danas je objavio da Hrvatska neće povući tužbu za genocid protiv Srbije podnijetu 1999. godine, a za koju se Međunarodni sud pravde u Hagu 2008. proglasio nadležnim.

Pozivajući se na nezvanične informacije, list tvrdi da je hrvatska vlada o tome donijela odluku koja se zasniva na dva osnovna razloga odustajanja od povlačenja uprkos, kako se navodi, tome što se ta opcija razmatrala gotovo dvije godine.

 "Kao prvo, u Banskim dvorima zaključili su da uslovi koje bi Srbija trebalo da ispuni za povlačenje tužbe, a koje je uglavnom formulisala ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, ipak, nisu dovoljni za tako krupan potez", navodi list.

 Dodaje se da ne može neko biti tužen za genocid, dakle najteže moguće krivično djelo, a onda od te tužbe odustati na osnovu dobijenih informacija o nestalim osobama.

 List navodi i da je drugi razlog za odluku da se nastaviti s tužbom za geocid proceduralne prirode, prenosi Tanjug.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije