Jugosloveni spašavaju sezonu u Makarskoj

Radiosarajevo.ba
Jugosloveni spašavaju sezonu u Makarskoj


Na području Makarske rivijere došlo je do promjene u strukturi gostiju, tako da su ove godine najveći broj noćenja zabilježili Poljaci i Bosanci, izguravši s prvih mjesta tradicionalne Nijemce i Čehe, piše tportal.hr.

Uz tradicionalne turiste iz Bosne i Hercegovine koji čine 12 posto gostiju na ovoj rivijeri, primjetno je sve više gostiju iz Slovenije i Crne Gore, a najveći porast bilježi se u dolasku državljana Srbije kojih je skoro duplo više nego prošle godine.

Turisti iz europskih zemalja dolaze u manjem broju, a vidljiv porast je u ex-YU zemljama. Prema pisanju ovog portala povećan je Norvežana, koji su, mahom porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Posjetilaca iz ove skandinavske zemlje čine sedam posto ukupnih turista na Makarskoj rivijeri.

"U odnosu na prvih sedam mjeseci 2011, Makarska rivijera bilježi osam posto više noćenja, dok je broj posjetitelja otprilike isti kao i lani, što znači da makarski gosti ostaju pokoji dan duže nego prethodnih godina", rekao je za tportal Tonći Lalić iz makarske Turističke zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije