Jovanka će biti sahranjena skromno i dostojanstveno

Radiosarajevo.ba
Jovanka će biti sahranjena skromno i dostojanstveno

Sahrana Jovanke Broz bit će skromna, ali dostojanstvena, rekao je danas potpredsjednik Organizacijskog odbora za sahranu, generalni sekretar Vlade Veljko Odalović i dodao da je još samo ostalo da se donesu odluke o detaljima, navodi Tanjug.

Podsjećajući da je Vlada Srbije prihvatila zahtjev porodice da udovica predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita bude sahranjena u Kući cvijeća, kao i njezin suprug, on je naveo da precizna lokacija još nije utvrđena.

Odalović je kazao da se razmatra mogućnost da Jovanka bude sahranjena u istoj prostoriji gdje i Tito, ili u susjednoj, dodavši da je vjerojatnija ova prva varijanta.

Vjerujem da će biti sahranjena neposredno pored groba Josipa Broza, to bi bilo primjerenije i krajnje racionalno”, kazao je Odalović RTS-u.

Na pitanje zašto se ne govori i o istoj grobnici, on je odgovorio da se na samom Titovom grobu nalazi ogroman venčački kamen, koji je iz jednog dijela”, pa bi njegovo pomjeranje i podizanje dovelo i do narušavanja objekta”.

On je kazao da još nije u potpunosti poznat spisak govornika na Jovankinoj sahrani i istaknuo da će Organizacijski odbor učiniti sve da oni koji dođu mogu da joj odaju počast u mimohodu”.

Odalović je izjavio da se očekuje da će na sahranu sigurno doći predstavnici iz zemalja regije koje su nekad bile u sastavu SFRJ, a da je mogućei šire interesovanje”.

Ističući da će sahrana biti skromna, što je i zahtjev porodice, on je kazao da je Jovanka skromno živjela i ni njezina želja ne bi bila da se uradi nešto neprimjereno”.

Odalović je izrazio žaljenje što se zakasnilo sispravljanjem nepravdi prema Titovoj udovici, dodavši da je uvjeren da će to učiniti vrijeme i historija.

Jovanka Broz je preminula u nedjelju u Beogradu, u 89. godini, uslijed zastoja srčanog mišića. Primljena je u Urgentni centar 23. avgusta u teškom stanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije