Jovana Polić, autorica serijala koji je uzdrmao Srbiju: Ceca nas je htjela zastrašiti

0
Radiosarajevo.ba
Jovana Polić, autorica serijala koji je uzdrmao Srbiju: Ceca nas je htjela zastrašiti
Foto: N1 / Jovana Polić

Serijal "Junaci doba zlog" iza kojeg stoji Audio i video produkcija JSP, a koji je emitiran na N1 uzdrmao se Srbiju!

U nizu odličnih dokumentaraca autori Slaviša Lekić, Jovana Polić i Saja Lončar bave se likom i (ne)djelom Milorada Dodika, Ivice Dačića, Aleksandra Vulina, Dragana J. Vučićevića, Milorada Vučelića, Siniše Malog... i, naravno, "srpske majke" Svetlane Cece Ražnatović.

Ovaj dio serijala izazvao je ponajviše pažnje, jer je udovica ratnog zločinca i međunarodnog kriminalca Željka Ražnatovića Arkana učinila sve da se film ne emitira.

Razgovarao: Faruk Vele

Kada nije uspjela, a film ubilježio više od milion pregleda, pod izgovorom kršenja autorskih prava dokumentarac je prijavljen i uklonjen sa YouTube kanala. Ne zadugo jer ga je visprena JSP produkcija uspjela doraditi i ponovo objaviti.

U razgovoru za Radiosarajevo.ba direktorica JSP produkcije i jedna od autorica serijala, Jovana Polić, otvoreno govori o tome kako je došlo do snimanja "Junaka doba zlog", o testamentu naših zlih vremena, pritiscima, zastrašivanjima, ali i neophodnosti suočenja s mračnom nam prošlošću...

Radiosarajevo.ba: "U serijalu "Junaci doba zlog" bavite se nekim od najintrigantnijih tema i ličnosti u Srbiji. Kako je došlo do realizacije serijala?

Polić: Pre više od jedne decenije, naš autorski tim, koji činimo Slaviša Lekić, Sanja Lončar i ja, počeo je da radi emisije koje građane suočavaju sa prošlošću i demistifikuju sadašnjost. Tako je došlo i do dokumentarnog serijala "Junaci doba zlog", koji je svojevrsni video testament generacijama koje dolaze: na jednom im je mestu servirana priča o tome ko im je sve, kao savremenik, omogućio i činio život takvim kakav imaju.

Ali, ovaj serijal je i neka vrsta brevijara koja će starijima poslužiti da se gorko prisete ko im je sve i na koje načine, zahvaljujući i njihovoj svesti i savesti, crtao mapu života svih ovih godina.

Serijal Junaci doba zlog - undefined

FOTO: Arhiv: Serijal Junaci doba zlog

Držeći se svog gesla da bez razjašnjene prošlosti nema jasne budućnosti, Audio i video produkcija JSP realizovala je prvi deo svog do sada najambicioznijeg projekta: serijal "Junaci doba zlog", strogo se držeći činjenica, koje sagovornici komentarišu iz raznih uglova.

Značajan dokument zlog doba

Radiosarajevo.ba: Čuli smo proteklih dana brojne pohvale profesionalne zajednice u regionu na račun Vas i kolega. Kakve reakcije dolaze do Vas?

Polić: Što bi rekao Slaviša Lekić, nema veće fukare od novinarske fukare.
I dok iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske ili Crne Gore kolege ovaj naš medijski projekat vide kao značajan dokument tog zlog doba, čiji smo savremenici, i pokušaj da se sa zlim u tom vremenu suočimo, srbijanska takozvana profesionalna javnost dominantno ćuti.

Poražavajuće za i onako bednu i osakaćenu medijsku scenu Srbije, koju još tužnijom čini činjenica da se od stotina registrovanih medija u zemlji, na prste mogu nabrojati oni koji čuvaju dostojanstvo profesije.

Radiosarajevo.ba: Suočavate se različitim pritiscima, je li bilo prijetnji?

Polić: Sve pretnje sa društvenih mreža redovno prijavljujemo Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal. Rezultat je do sada – nula! Tačnije, više nula. U našu korist.

No, nije samo to. Svetlana Ražnatović je pre emitovanja emisije "Srpska majka" uputila, preko svog pravnog zastupnika, pretnju "da će biti prinuđena da pokrene odgovarajuće sudske postupke kako bi zaštitila svoj lik i delo", ukoliko budemo emitovali emisiju.

Nije mogla da zna šta je sadržaj iste, jer u tom trenutku nismo napisali ni scenario, nismo snimili sagovornike, nismo stigli do montaže. Ali je pribegla najpimitivnijim metodama. Zastrašivanju.

Radiosarajevo.ba: Da, posebnu pažnju je izazvao dio serijala posvećen "srpskoj majci" Svetlani Ceci Ražnatović, do kakvih nalaza i zaključaka ste došli pri realizaciji ovog dokumentarca?

Polić: Mi smo hroničari jednog zlog doba, čiji su junaci oni koji su u takvim vremenima profitirali: politički, društveno, materijalno.

Tako je i emisija o pomenutoj folkerki posvećena njenom neestradnom životu, koji je pratio niz veza sa kriminalnim okruženjem, udaja za paravojnika čija je jedinica harala ratnim područjima devedesetih, pa sve do njenih kriminalnih poslova u fudbalskom klubu Obilić i hapšenja u policijskoj akciji Sablja, zbog (ispostaviće se opravdanih) sumnji u njene veze sa ubicama Zorana Đinđića.

I nema tu ničeg novog, što već neki medij nije objavio. Već samo analize svega onoga što čini taj neslavni životni mozaik. Ako je neko od nas očekivao da ispred naslova emisija pišemo „ŠOKANTNO“ i da otkrivamo detalje iz privatnog života jedne pevaljke – taj je gledao pogrešnu emisiju i pogrešnu televiziju.

Radiosarajevo.ba: Ražnatović je pokušala i pokušava da spriječi emitiranje filma, čak i dopisima prema TV N1, kako ste doživjeli ta nastojanja i da li očekujete neke reakcije?

Polić: Emisiju je do sad videlo milion ljudi i sigurna sam da će je gledati još milioni.
Uspela je da skine integralnu verziju sa YouTuba, ali mi smo napravili poboljšanu varijantu, oslobođenu svih neprijatnih zvukova.

Sve velike patriote

Radiosarajevo.ba: Koliko je društvima u regionu naprosto potrebno to suočenje sa prošlošću i sagledavanje činjenica u moru dezinformacija, laži i mitova s kojima smo decenijama okupirani (pogotovo zbog sve snažnije kontrole medija) i vjerujete li da takvo što može donijeti katarzu na našim prostorima, ako nije previše?

Polić: Na prostoru nekadašnje Jugoslavije suočavanje sa prošlošću je prvi korak za bolje društvo i bolji život svih nas. Decenijama se peremo od mogućnosti da postanemo srećnije zajednice, a o čemu govore čak i izbori političkih partija koje vladaju u svim ovim, našim, državama. Naši vladajući politički lideri su se samo verbalno prilagodili nekim novim demokratskim principima, dok su im dela ostala nepromenjena, od devedesetih.

I zato smatram da je važno vratiti se tih nekoliko decenija unazad.

Svi ratovi su završeni, a pitanje odgovornosti je ostalo da lebdi. Sve je poprimilo oblike farse i ostalo daleko od nas. Sve, pa i brojni počinjeni zločini.

Javna debata o zločinima u proteklim ratovima pretvorila se, zapravo, u političku trgovinu. Ne barata se činjenicama, već su monete za potkusurivanje isključivo prikrivanja, zaklanjanja, poluistine, laži.

Velike patriote, u svim zemljama ex Jugoslavije, se razmeću brojkama, utrkujući se ko će na svojoj strani, među svojim narodom, imati više pokojnika. I, na svaku "tuđu" žrtvu, dodaju po koju "svoju", kao da je pitanje prestiža imati što više grobova. I, još se time busaju u grudi, junačke.

Serijal Junaci doba zlog - undefined

FOTO: Arhiv: Serijal Junaci doba zlog

Ljudima je neophodno da se suoče sa tačnim informacijama, jer ništa drugo ne može da zameni suočavanje s prošlošću. Taj proces nije moguć ukoliko se ne iznesu činjenice koje svojom snagom deluju ubedljivo i pred kojima čak i oni koji su sad već decenijama imali sumnju, moraju da ustuknu.

A ako ostanemo u neznanju, nije isključeno da Balkan, ogrezao u krvi i nasilju, ponovo postane "bure baruta".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije