! / Jourova kritikovala Janšu: Ne shvata dovoljno ozbiljno reputaciju Slovenije

17. 04. 2021. u 09:58:00 Fena

Shares: 0

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za vrijednosti i transparentnost Vera Jourova u razgovoru za briselski portal EurActiv kritizirala je odnos slovenskog premijera prema medijima.

"Očito je da premijer Janša ne shvata dovoljno ozbiljno međunarodnu reputaciju Slovenije. Njegovi lični napadi na pojedine novinare su iznenađujući, s obzirom da je nekad i sam djelovao kao novinar", kazala je Jourova u razgovoru o položaju javnih medija u Europi i problematici njihova održiva financiranja, prenosi Hina.

U slučaju Slovenje je kao posebno problematično iznijela pitanje finansiranja Slovenske novinske agencije (STA), kojoj Janšina vlada već više od tri mjeseca uskraćuje isplatu proračunskih sredstava za obavljene usluge izvještavanja javnosti, što ugrožava njen opstanak nakon 30 godina djelovanja.

Održivo finansiranje javnih medija u Sloveniji je ugroženo, po ocjeni Jourove, i korak u pogrešnom smjeru, što je prenijela svojim slovenskim sugovornicima, a u vezi onoga što se s medijima u Sloveniji događa prima mnoga upozorenja i pisma, s molbom da intervenira.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (4)