Josipovićeva prednost se smanjuje

Radiosarajevo.ba
Josipovićeva prednost se smanjuje

Foto: Prvi krug predsjedničkih izbora u Hrvatskoj

Prema anketi koju je za HTV uradio istraživački centar Media Metar, Josipović bi osvojio 55,2%, a Milan Bandić 44,8% glasova, no u anketi nisu sudjelovali ispitanici i Bosne i Hercegovine. Istraživanje je obuhvatilo period od 2. do 4. siječnja 2010. Centar je telefonski pokušao ispitati 4736 osoba. Sudjelovanje je odbilo 1976 osoba ili 36,7% svih kontaktiranih. Kako greška mjerenja iznosi +/- 2,4 postotna boda na razini vjerojatnosti od 95%, da su se izbori održali 5. januara, Josipović bi pobijedio. Od onih koji su odgovorili na pitanja na izbore će najvjerojatnije izaći 59,6% birača, dok ih je neodlučno 12,7%. U anketi nisu ispitivani građani BiH.

Prema anketi agencije Promocije plus, koja je provedena 4. januara telefonski na uzorku od 800 ispitanika, kandidat SDP-a Ivo Josipović vodi s 54,5 posto birača, a za Milana Bandića glasalo bi 37,1 posto birača. Još uvijek je neodlučno 8,4 posto glasača.

Ivo Josipović je u prednosti u svih šest regija. Značajniju prednost SDP-ov kandidat ima u Zagrebačkoj regiji, Hrvatskom primorju i Istri, te Sjeverozapadnoj Hrvatskoj, dok nešto manju prednost bilježi u Slavoniji, Dalmaciji i Središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj, piše Jutarnji list.

Ko će se prikloniti kome

Prema istoj anketi, glasači Andrije Hebranga, Miroslava Tuđmana i Josipa Jurčevića izrazitije naginju prema Milanu Bandiću. Glasači Vesne Pusić i Damira Kajina znatno češće u drugom krugu biraju Ivu Josipovića. Biračko tijelo Nadana Vidoševića češće bira Ivu Josipovića dok je biračko tijelo Dragana Primorca i Vesne Škare Ožbolt blago nagnuto na stranu Milana Bandića, navodi Jutarnji.

Podsjećamo da su ankete na poslednjim parlamentarnim izborima potpuno zakazale, međutim za prvi krug izbora se pokazalo da su bile precizne.

Inače, nakon što je proveo dva sata sa nadbiskupom Josipom Bozanićem, nakon čega je zadarski župan pozvao pastvu da glasa za vjernika, i katolički list "Glas koncila" takođe je pozvao vjernike da glasaju za vjernika, što je jasna poruka da se glasa za Milana Bandića.

"Ratovi zvijezda"

Nakon što je zastupnička tvrtka Deancing Bear prioćila da će tužiti Milana Bandić a i njegov stožer zbog neovlašćenog korišćenja muzike iz filma "Ratovi zvijezda" u predizbornom spotu, reagirao je i stožer Milana Bandića - povlačenjem spornog promp spota, te svojim priopćenjem: “Spot smo dobili kao gotov proizvod s riješenim svim potrebnim audio i video izvođačkim i autorskim pravima od proizvođača, Produkcije Hrg. Na isti način, kao gotove proizvode iza kojih nema drugih opterećenja, kupovali smo od raznih proizvođača i dobavljača druge produkte korištene tijekom kampanje”, piše u priopćenju Bandićevog stožera. Još dodaju da oni nemaju “nikakve veze, odgovornosti ili obavezu da samostalno, neovisno o proizvođaču riješava bilo kakva pitanja iz njihova proizvodnog procesa i nadležnosti”.

"Kontratužba"

Kandidat SDP-a Ivo Josipović rekao je da će Hrvatska, prema pravilima Međunarodnog suda pravde, dati svoj odgovor na kontratužbu Srbije. Na upit pod kojim bi uvjetima pristao na obostrano povlačenje tužbi on je odgovorio da "tužba nije sama sebi svrha već je bitno da se ostvare pravedni zahtjevi iz hrvatske tužbe". Josipović je naveo da su ti zahtjevi pronalaženje nestalih osoba, povratak velikog kulturnog blaga koje je za vrijeme rata izneseno iz Hrvatske u Srbiju i kažnjavanje svih ratnih zločina.

"Tužba je podnesena u vrijeme kada ništa nije bilo ostvareno. Ali, učinjeni su brojni pomaci. Srbija je vratila dio otetog kulturnog blaga, Specijalni sud za ratne zločine u Beogradu vrlo dobro radi, a i dvije države sve bolje surađuju u kažnjavanju ratnih zločina. Isto tako, radi se na pronalaženju nestalih. Ali, problema još ima" , istaknuo je Josipović koji je učestvovao u pisanju tužbe Hrvatske protiv Srbije za genocid.

e-novine.com



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije