Josipovića izviždali u Kninu (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Josipovića izviždali u Kninu (VIDEO)
Državni vrh Hrvatske na obilježavanju godišnjice akcije Oluja u Kninu (cropix/index.hr)

Na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja, kao i 15. godišnjice akcije Oluja, prisustvovao je državni vrh Hrvatske.

Nakon uvodnog govora hrvatske premijerke Jadranke Kosor govor je održao i predjsednik te zemlje Ivo Josipović, kojeg su, prema pisanju tamošnjih medija, okupljeni u publici izviždali.



Josipovićje u govoru rekao kako je "Hrvatska vojska u briljantnoj akciji uspjela osloboditi najveći dio okupiranog hrvatskog teritorija i omogućila kraj rata u BiH". Upozorio je da se ne smije zaboraviti sve koji su svojom junačkom borbom pridonijeli pobjedi, koja je vila velika.

Predsjednik Hrvatske je dodao i kako se susreo s braniteljima sudionicima Oluje, od kojih su neki umorni i razočarani nepravdom, kriminalom i pljačkom u privatizaciji. Nakon te izjave publika mu je zapljeskala.

Slavlje počelo u 9 sati

U 9 sati je počelo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na Gradskome groblju u Kninu, a zatim je podignuta državna zastava na Kninskoj tvrđavi, nakon čega je uslijedio mimohod branitelja, zrakoplovna parada, misa zadušnica, a tokom dana se očekuju brojni drugi oblici obilježavanja svečanosti, piše index.hr.

Na zagrebačkom Jarunu u toku je dan otvorenih vrata u organizaciji MORH-a i Oružanih snaga. Zagrepčani mogu razgledati oružje i opremu kod Velikoga jezera gdje je MORH postavio izložbu Taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i izložio opremu postrojbi Oružanih snaga, a mogu uživati i u vojničkom grahu.

Premijerka Kosor uručila Rješenje o odobrenju 2,5 miliona kuna za spomenik Oluja 95

Premijerka Jadranka Kosor uručila je na središnjoj svečanosti u Kninu Rješenje o odobrenju 2,5 milijuna kuna Gradu Kninu za projekt gradnje spomenika pobjedi Oluja 95, javila je Fena.

Premijeka je rješenje uručila Mladenu Miloševiću, predsjedniku Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a "Tvrđava Knin", koja je i inicijator ideje o izgradnji spomenika.

Spomenik će biti visok 12 metara, sastojat se od dva velika brončana bloka koja čine slovo V- pobjeda i bit će postavljan u središtu Knina na Trgu Ante Starčevića.

Autor je spomenika akademski kipar Petar Dolić iz Gospića, a spomenik bi trebao biti gotov do sljedećeg obilježavanja Dana pobjede, piše Fena.

U Kninu spomen ploča sa izvinjenjem srpskim izbјeglicama

Inicijativa mladih za ljudska prava iz Hrvatske je, u znak sjećanja na hiljade srpskih izbjeglica u akciji "Oluja", postavila spomen ploču kraj ceste na sjevernom izlazu iz Knina, na kojoj stoji izvinjenje žrtvama, javila je Srna.

Na spomen ploči piše: "5.8.1995. – 5.8.2010. / O 15. obljetnici akcije Hrvatske vojske `Oluja`, uz ovu cestu kojom su prošle tisuće izbjeglica, ploču postavljaju građani Republike Hrvatske koji nude žrtvama svoju ispriku u nedostatku isprike odgovornih".

Ispod toga, kako javlja Srna, stoji da je ploča postavljena uz finansijsku podršku Vlade Republike Hrvatske.

Ploča je postavljena uz cestu, na sjevernom izlazu iz Knina, kojom su prije tačno 15 godina izbjeglice iz Knina i okoline bježale u koloni.

radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije