Josipović: "Što se mene tiče, nema vojnih rješenja"

Radiosarajevo.ba
Josipović: "Što se mene tiče, nema vojnih rješenja"

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović izjavio je da njegova opcija nije slanje vojske u susjednu zemlju.

Komentarišući izjavu odlazećeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića da bi poslao vojsku prema Posavini ako premijer Republike Srpske Milorad Dodik raspiše referendum o otcjepljenju od BiH, Josipović je naveo da Mesićev stil karakteriše ležernost u izražavanju.

"Slanje Hrvatske vojske u susjednu zemlju za mene nije opcija. Ali predsjednik Mesić nekad je ležerniji u izražavanju, to je njegov stil. Takve izjave zaista ne želim komentarisati", rekao je Josipović.

"Što se mene tiče, nema vojnih rješenja. Stvari se uvijek moraju rješavati pregovorima, dogovorom svih zainteresiranih. U Bosni i Hercegovini, jedini mogući put je suglasje tri konstitutivna naroda. Oni se, uz pomoć garancije Daytona, moraju dogovoriti o rješenju koje će osigurati jednakopravnost sva tri naroda", izjavio je Josipović.

Mesić bi vojnim putem riješio pitanje referenduma RS

Ne zadirati u unutrašnje poslove BiH

Josipović je istakao da su mu bitni dobri odnosi sa susjedima, zbog kojih je "spreman odustati od tužbe za genocid za protiv Srbije", navodeći da je "bolje problem riješiti dogovorom, nego se godinama povlačiti po sudu", prenose hrvatski mediji.

"Vjerujem da će to razumjeti i u krajevima Hrvatske koji su pogođeni ratom. Tužba nije sama sebi svrha pa ako postoji način da se problem riješi na drugačiji način, bolje ga je prihvatiti nego se godinama ili decenijama povlačiti po sudovima", dodao je Josipović.

Josipović je ocijenio da su odnosi Hrvatske sa većinom susjednih zemalja dobri, iako ima problema na kojima je potrebno raditi.

Granične probleme koje postoje sa BiH, Crnom Gorom i Srbijom Josipović smatra lako rješivim, a kao malo problematičnija naveo je pitanja sa Slovenijom /arbitraža oko granice, Ljubljanska banka, Krško/, te sa Srbijom u vezi ratnih posljedica, kao i situaciju Hrvata u BiH.

"Hrvatska ima ustavnu obavezu braniti interese svog naroda izvan države, ali samo dok ne zadire u unutrašnje poslove BiH. Nama je najbitnije da sva tri naroda postignu sporazum, bez obzira znači li to tri, pet ili sedam entiteta. Taj sporazum će nama biti prihvatljiv dok god bude garantovao jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH", rekao je Josipović.

U toku su pripreme za inauguraciju Josipovića koja je predviđena za 18. februar.

Mesić: Tadić bi trebao doći na inauguraciju Josipovića
CMS: Mesićeva izjava je neprihvatljiva

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije