Josipović šokiran, Kosor će poduzeti sve

Radiosarajevo.ba
Josipović šokiran, Kosor će poduzeti sve

Cijela Hrvatska je uzdrmana povodom resude hrvatskim generalima, po kojoj je Ante Gotovina dobio 24, Mladen Markač  18, a Ivan Čermak oslobođen krivnje.

'Osuđujuća presuda u Haagu, posebno teza o zločinačkom pothvatu, ozbiljan je pravni i politički akt i mene je osobno šokirao', naglasio je predsjednik Ivo Josipović komentirajući današnju presudu trojici hrvatskih generala za Oluju.

Predsjednik Ivo Josipović dodao je i da presuda ne dovodi u pitanje legalnost i legitimnost Domovinskog rata i vojno-redarstvene akcije Oluja.

'Uvjeren sam da zločinački pothvat nije postojao i očekujem da će u žalbenom postupku ove teze biti preispitane i osporene', rekao ej predsjednik Josipović naglasivši i kako smo svjesni da je zločina bilo na svim stranama, pa tako i Danas će Domovinski rat, neovisno o presudi, ostati pravedan i oslobodilački', poručio je šef države.

Jadranka Kosor obratila se javnosti oko sat vremena nakon što je izrečena presuda koja je šokirala Hrvatsku.

"Presuda koja je izrečena nije pravomoćna. Pred nama je žalbeni postupak. Budući da je prvostupanjsko vijeće utvrdilo da je Hrvatska djelovala u udruženom zločinačkom postupku. To je za Vladu RH  neprihvatljivo. Poduzet ćemo sve da se ta kvalifikacija pred drugostupanjskim vijećem poništi. Vlada je naručila studiju o teoriji zajedničkog zločinačkog pothvata i ta studija pravnih stručnjaka je poslana sudu", kaže Kosor.
 
"U životu pojedinaca i naroda postoje trenuci koje je teško prihvatiti. Naše stajalište o karakteru operacije Oluja vrlo je jasno: to je bila legitimna operacija s ciljem oslobođenja područja. Svaka naša reakcija se u ovom trenutku pomno prati i mjeri, međutim želi reći ono što vjerujem da osjećaju svi hrvatski građani., Mi se istine ne bojimo, ponosni smo na sve koji su omogućili da danas budemo slobodna država. Hrvatima želim zahvaliti što i u ovim trenucima pokazuju dostojanstvo. Uvjerena sam da ćemo i u ovoj situaciji pokazati jedinstvo i iskazati našu vjeru u hrvatsku budućnost", rekla je Kosor.
 
"Sazvala sam sjednicu Vlade kako bismo raspravili o daljnjim pravnim koracima", zaključila je Kosor.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije