Josipović: Referendum o ćirilici je nedopustiv

Radiosarajevo.ba
Josipović: Referendum o ćirilici je nedopustiv

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izrazio je očekivanja da neće proći inicijativa o održavanju referenduma o zabrani ćirilice.

"Lično se nadam se da za takav referendum neće biti prikupljeno dovoljno potpisa. U suprotnom, bila bi to katastrofa za hrvatsku demokratiju. Također, uvjeren sam da bi takav referendum bio nedopustiv. Ali, konačna je odluka na Ustavnom sudu", naveo je hrvatski predsjednik u intervjuu zagrebačkom Jutarnjem listu, prenosi Tanjug.

On je ocijenio da se kroz referendume u Hrvatskoj žele implementirati politički stavovi krajnje desnice, sve do diskriminacije manjina. U slučaju ćirilice, dodaje, želja je da se diskriminiše srpska zajednica u Hrvatskoj.

"Želi se promjena političke slike države i otvaranje puta destabilizaciji sadašnje vlade lijevog centra. Želja opozicije je da destabilizuje vlast i da je zamijeni, sasvim je legitimna do granice koja je određena civilizacijskim i evropskim kriterijumima nediskriminacije, zaštite ljudskih prava i sloboda i osnovnih ustavnih vrijednosti", rekao je Josipović koji vjeruje da bi referendum o ćirilici prešao tu granicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije