Josipović: Provjera Linićevih optužbi pitanje je vjerodostojnosti države

Radiosarajevo.ba
Josipović: Provjera Linićevih optužbi pitanje je vjerodostojnosti države

Optužbe koje je na račun hrvatskog premijera Zorana Milanovića iznio bivši ministar finansija Slavko Linić ozbiljne su i njihova provjera je pitanje vjerodostojnosti države, ocijenio je danas predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

„Sukobi koji su se dogodili na političkoj sceni u okviru vladajuće stranke su nešto što se mora raščistiti unutar stranke, ali se ne smije dogoditi da taj sukob utječe na državu i njeno funkcioniranje“, rekao je Josipović novinarima nakon svečanog domjenka u povodu Dana Hrvatskog sabora.

Kazao je kako je već zatražio odgovore od Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) vezano uz Linićeve tvrdnje da je Milanović zloupotrijebio službe za obračun s njime, te najavio da će zatražiti sve provjere koje može po Ustavu i zakonu, a o svemu izvijestiti javnost.

Provjeru Linićevih navoda najavio je i saborski Odbor za nacionalnu sigurnost, no Josipović upozorava da se u Saboru često odlučuje po stranačkoj liniji.

„Ja to želim izbjeći, jer je važno za državu, Vladu i za vlast da se bude transparentan i vjerodostojan vezano uz optužbe koje su na stolu. Optužbe su ozbiljne i provjera onoga što se dogodilo je doista pitanje vjerodostojnosti države“, poručio je Josipović.

Hrvatski predsjednik je potvrdio da je jutros razgovarao s premijerom Milanovićem i da mu je rekao kako je nužno da se optužbe raščiste na potpuno vjerodostojan, transparentan i jasan način.

„Rezultati će biti brzo. Ako rezultati provjere, koja će biti stručna provjera i ona koju ja mogu kao ovlašteni nadzornik sigurnosne službe obaviti, o tome ovisi hoće li biti daljnjih sjednica jednoga ili drugog tijela, vidjet ćemo. Ali, javnost će o tome biti vrlo jasno i transparentno obaviještena“, odgovorio je Josipović na pitanje namjerava li sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Javnosti poručujem da jamčim da će se istina doznati, bila ovakva ili onakva, da će država u ovom segmentu za koji sam ja odgovoran zajedno s premijerom, funkcionirati zakonito i sukladno Ustavu“, poručio je Josipović.

Upitan kako će se afera odraziti na odnose u SDP-u i je li moguć raspad stranke, Josipović je kazao kako ne želi ulaziti u unutarstranačke odnose.

U stranačke odnose neću ulaziti, kao što nisam ulazio ni kada su bili u HDZ-u. To je stvar stranaka, ali ponavljam, unutarstranački odnosi ne smiju imati utjecaj na funkcioniranje države“, rekao je Josipović.

Na pitanje bi li trebalo raspisati izvanredne parlamentarne izbore, odgovorio je da je raspisivanje izbora stvar odnosa u parlamentu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije