Josipović pozdravlja dogovor Kosova i Srbije

Radiosarajevo.ba
Josipović pozdravlja dogovor Kosova i Srbije
Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozdravio je dogovor između Srbije i Kosova o integriranim prijelazima i regionalnom predstavljanju Kosova ocijenivši ga poticajem europskim integracijama svih zemalja u regiji, priopćio je u petak ured hrvatskog predsjednika.
 
   "Spremnost na kompromis uvjet je mira, stabilnosti, razvoja i napretka. Republika Hrvatska vidi europsku budućnost cijele regije i kao vlastiti interes. Hrvatska jest i bit će partner svim zemljama u regiji na njihovu europskom putu, za dobro i u korist i regije i Europske unije", stoji u priopćenju.
 
   Srbija i Kosovo u petak su usuglasili sporazum o regionalnoj suradnji u okviru "dijaloga" kojim dvije zemlje teže normalizirati odnose, a taj je dogovor važan za odluku Bruxellesa o dodjeli Srbiji statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji. 
 
   Pregovarači u Bruxellesu dogovorili su se da će Priština sudjelovati na konferencijama o Balkanu, a da pritom Beograd ne mora priznati neovisnost svoje bivše pokrajine, rekao je diplomatski izvor. 
 
   Drugi je korak naprijed ostvaren dogovorom o "zajedničkom upravljanju graničnim prijelazima" na temelju sporazuma Beograda i Prištine iz 2011., o slobodnom protoku (robe, ljudi). 
 
   Upravo su ti granični prijelazi zadnjih mjeseci bili izvor velikih napetosti zbog blokada, prosvjeda i sukoba. 
 
   Sporazum je postignut nekoliko dana prije sastanka u Bruxellesu na kojem će se odlučivati o dodjeli statusa kandidata Srbiji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije