Josipović o holokaustu: Mi u Hrvatskoj moramo preispitati svoju povijest

Radiosarajevo.ba
Josipović o holokaustu: Mi u Hrvatskoj moramo preispitati svoju povijest

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović povodom obilježavanja Međunarodmog dana sjećanja na holokaust poručio je da je "ovo dan kada svi moramo preispitati svoju savjest", javio je dopisnik Anadolu Agency.

Ivo Josipović nazvao je holokaust genocidom koji se dogodio tokom Drugog svjetskog rata kada je stradao židovski narod prije svih i u najvećem broju, ali i genocidom u kojem su stradali i svi drugi narodi.

„Imali smo prestrašan rat u kojem su stradali milijuni nevinih ljudi. Taj dan je dan kada moramo misliti da se genocid i holokaust više nikada ne smiju ponoviti. Svjedočimo da širom svijeta i dalje postoje ratovi i ljudi koji zagovaraju mržnju prema drugima i koji su spremni i na najstrašnije čine kakav je genocid. Mi u Hrvatskoj moramo preispitati svoju povijest i osuditi ono što se dogodilo tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj, posebno u logoru Jasenovac koji je simbol holokausta i stradanja Srba, Roma, Židova ali i svih drugih, uključujući i Hrvate“, poručio je Josipović.

U znak obilježavanja Dana sjećanja na žrtve holokausta, predsjednik Josipović će odati počast na umjetničkoj instalaciji na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije