Josipović: Evropa nije potpuna bez jugoistoka

Radiosarajevo.ba
Josipović: Evropa nije potpuna bez jugoistoka


Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je da će se njegova zemlja snažno zalagati za politiku proširenja EU i da će svim snagama podržavati BiH i Srbiju na putu ulaska u Uniju, jer Evropa nije potpuna bez jugoistoka, prenosi Srna.

Podrška Hrvatske Srbiji i BiH na putu ka EU, prema njegovim riječima, biće politička, ali i tehnička.

Govoreći o rješavanju pitanja procesuiranja optuženih za ratne zločine u regionu, Josipović je rekao da je njegov stav jasan: da je zločin - zločin i da svaki zločinac treba biti kažnjen.

"Svi pravno poznati kriterijumi nadležnosti sudova u pojedinim državama prihvatljivi su", istakao je predsjednik Hrvatske za sarajevsko "Oslobođenje".

Josipović je dodao da je jedina njegova želja da se izbjegne politizacija i da se proces saradnje u kažnjavanju ratnih zločina učini vjerodostojnim, efikasnim i odvojenim od dnevne politike.

"Moja je ideja da se napravi jedna standardizovana procedura, gdje će se politička dimenzija što više smanjiti, a istovremeno se omogućiti da što veći broj onih koji su činili zločine odgovara za svoja nedjela", poručio je Josipović, a prenijela Srna.

On je istakao da se pitanje Kosova se mora rješavati pregovorima. "Mi imamo politiku koja možda naizgled nije koherentna - s jedne strane priznajemo Kosovo kao državu i imamo pune diplomatske, privredne i druge odnose s Kosovom, a s druge strane hoćemo razvijati najbolje moguće odnose sa Srbijom", rekao je Josipović.
        
Prema njegovim riječima, Hrvatska smatra da je to moguće, a da Kosovu i Srbiji, uz pomoć međunarodne zajednice, treba ostaviti da pregovorima rješavaju probleme.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije