Josipović danas raspisuje izbore

Radiosarajevo.ba
Josipović danas raspisuje izbore

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović danas bi trebao raspisati parlamentarne izbore, nakon što je u petak raspušten 6. saziv Hrvatskog sabora, a najvjerovatniji datum izbora biće 4. decembar.

Nakon što Josipović raspiše izbore proceduru preuzima Državna izborna komisija. Počinje teći rok od 14 dana do kada stranke Komisiji moraju predati prijedloge lista. Državna izborna komisija u roku od 48 sati od kada zaprimi liste mora da ih prihvati i objavi u svim dnevnim novinama i na televiziji. Danom objave izbornih lista počinje izborna kampanja.

"U srijedu, 2. novembra, u 19:30 predsjednik Josipović obratit će se javnosti porukom. U njoj će se osvrnuti na aktuelnu situaciju u zemlji te pozvati sve građanke i građane Republike Hrvatske da obave svoju građansku dužnost i izađu na izbore", stoji u sopštenju Ureda predsjednika u petak.  

S obzirom na kratak rok, Hrvatsku očekuje nikada kraća predizborna kampanja, a s obzirom na najave odnosno na posljednje dane Sabora, za očekivati je žestoku kampanju, prenose hrvatski mediji. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije