Još nema dogovora o uklanjanju barikada

Radiosarajevo.ba
Još nema dogovora o uklanjanju barikada

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u srijedu nisu postigli dogovor s međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do graničnih prijelaza prema Srbiji, izvješćuju mediji u Beogradu i Prištini.
 
Predstavnici Srba odlučili su snagama KFOR-a "ponuditi" slobodu kretanja radi opskrbe vojnika na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak.
 
Nakon sjednice održane u općini Zubin Potok predstavnici Srba razgovarali su s predstavnicima KFOR-a koji je, kako se ističe, zatražio omogućavanje slobode kretanja i pripadnicima misije EULEX-a, što Srbi nisu prihvatili tvrdeći kako za to nemaju ovlasti.
 
Predstavnici Srba traže da se na sjeveru Kosova ne primjenjuju dosadašnji sporazumi postignuti u dijalogu Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom Europske unije, te vraćanje pregovora pod pokroviteljstvo Ujedinjenih naroda.
 
Zatražili su i opoziv suglasnosti Srbije za raspoređivanje misije EULEX na Kosovu te reaktiviranje misije UNMIK-a. Osim toga, zatražili su da Srbija i Vijeće sigurnosti UN osiguraju povratak djela srpske vojske i policije na Kosovo te njihovo raspoređivanje na sjeveru Kosova.
 
Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose izjavu Hajredina Kucija, zamjenika predsjednika kosovske vlade, danu radiju Slobodna Europa, u kojoj kaže da na sjeveru Kosova mora postojati slobodan promet neovisno o otporu skupina koje, po njegovim riječima, imaju interes u nastavku kriminala i šverca koji podupire službeni Beograd.
 
"Mi smo u punoj koordinaciji s KFOR-om i EULEX-om i u tom pogledu imamo kosenzus za uspostavljanje reda i zakona, uklanjanje barikada i normalno funkcioniranje tog djela našeg teritorija. Naravno da KFOR, EULEX i kosovska policija imaju u vidu okruženje i vjerujem da su oprezni skupa s nama, da će rezultati biti pozitivni i da će biti u skladu s redom i zakonom", rekao je Kuci.
 
Kao posljednji rok lokalnim Srbima za uklanjanje barikada sa cesti koje vode prema graničnim prijelazima KFOR je u utorak odredio srijedu navečer.
 
Kosovska vlada 16. rujna započela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama. KFOR se zato za opskrbu svojih pripadnika koristi helikopterima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije