Joca Amsterdam: Nisam kriv

Radiosarajevo.ba
Joca Amsterdam: Nisam kriv
Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam (Foto: arhiv)

Suđenje Sretenu Jociću, zvanom Joca Amsterdam, za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića, počelo je u utorak pred Specijalnim sudom u Beogradu, čitanjem optužnice. Optuženi Sreten Jocić, Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović dovedeni su u zgradu Specijalnog suda pod snažnim mjerama osiguranja, kakve su primjenjivane za članove Zemunskog klana - u dugoj koloni policijskih vozila i džipova.

Jović se pojavio u pratnji svog advokata Zdenka Tomanovića koji tvrdi da je njegov klijent nedužan te da će u sudnici odbaciti sve optužbe koje ga terete. "Iako postoji potreba da Jocić bude osuđen zbog tog ubistva nema dokaza protiv njega", izjavio je Tomanović prije suđenja, te najavio da će njegov branjenik iznijeti obranu koju je napisao na 30 stranica i da će to trajati oko tri sata.

"Nemam ništa ni sa kim. Čekam na ovo suđenje već godinu dana. Bio sam i po sudovima po Europi i godinu dana je dugo, jer sam nevin", rekao je Jocić, predlažući da se suđenje njemu razdvoji od postupka protiv drugooptuženog Željka Milovanovića.

Prije čitanja optužnice, Jocić je prilikom davanja ličnih podataka rekao da ima petero djece i da je po zanimanju privrednik, vlasnik preduzeća Hemisfera, i da ostvaruje mjesečne prihode od 600 do 1.600 eura, prosječno 2.000 eura.

Naveo je da je ranije osuđivan u Holandiji 1991. godine, kada je pucao na holandsku policiju. Napali su mi kuću u Holandiji i htjeli su da me uhapse zbog ubistva, pa sam pucao, ali nikog nisam pogodio. Za to ubistvo sam oslobođen, ali sam za pucanje na policiju osuđen na tri godine zatvora, rekao je optuženi. Naveo je i da je prije 25 godina u Općinskom sudu u Novoj Gorici, u Sloveniji, osuđen, kako je rekao - kada je bježao od komunizma, za krivično djelo bjekstvo iz države na tri mjeseca zatvora, a da je u Italiji osuđen zbog automobila.

Sudija Vučinić najavio je da će na suđenju, pored ostalih, svjedočiti Hadži Dragan Antić i Žarko Pavlović.

Podsjetimo Jocić je uhap[en krajem aprila 2009. u Beogradu i od tada se nalazi u pritvoru koji mu je više puta produžen, a Željko Milovanović, jedan od dvojice osumnjičenika za izravno počinjenje Pukanićevog ubojstva, uhapšen je 31. maja 2009. u Beogradu. Milenko Kuzmanović, također osumnjičen za umiješanost u Pukanićevo i Franjićevo ubistvo, uhapšen je u Beogradu 30. maja.

Vezano:
Beograd: Jocićeva odbrana neće uložiti žalbu na pritvor
U Zagrebu i Beogradu podignute optužnice za ubistvo Ive Pukanića
Jocić negirao umješanost u ubistvo Ive Pukanića
Jocu Amsterdama u Beogradu saslušali predstavnici hrvatskog pravosuđa
Specijalni sud u Beogradu produžio pritvor Jociću za još dva mjeseca
Miloš Vasić: Slučaj Sretena Jocića
Sanader zadovoljan policijskom saradnjom koja je dovela do Jocićevog hapšenja
Joca Amsterdam odbija dati iskaz
Hrvatska nije tražila izručenje Joce Amsterdama
Srpska policija uhapsila Jocu Amsterdama
Slučaj Pukanić: Hrvatska raspisuje potjernicu za Jocom Amseterdamom

beta/dnevnik.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije