Jesenja žetva uzrok kontaminiranog mlijeka

Radiosarajevo.ba
Jesenja žetva uzrok kontaminiranog mlijeka


Greška koja je dovela do kontaminiranog mlijeka nastala je još tokom jesenje žetve miješanjem zdravog i zaraženog kukuruza, izjavio je sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore Srbije (PKS) Željko Brozović.

On je, kako piše portal Slobodnaevropa.org za Radio-televiziju Srbije (RTS) rekao da je tada trebalo razdvojiti zdrav od zaraženog kukuruza i odvojeno ih smjestiti u silose.

Na pitanje ko je odgovoran da to kontroliše, Brozovičć je rekao da kontrolu sporovde "razne kontrolne kuće, koje su akreditovane i imaju laboratorije".

On je istakao da je mlijeko namirnica koja je "okidač" na listi namirnica životinjskog porijekla u kojima se može ustanoviti aflatoksin, dok ostale namirnice "mogu biti potencijalni nosioci aflatoksina, ali u manjoj mjeri nego mlijeko".

"Do 2011. godine imali smo dozovljen nivo aflatoksina od 0,5, sada je to 0,05. Pokušavali smo da saznamo da li je u tom periodu bilo nekih slučajeva trovanja, u tom periodu kada je bio viši nivo i nismo uspeli da saznamo. Sada se stvara zbunjenost među građanima, ali, verujte, mleko je ispravno", ocijenio je Brozović, a javio portal Slobodnaevropa.org.

Prema njegovim riječima, jedini način da se riješi situacija oko kontaminiranog mlijeka jeste obilazak farmera, njihova edukacija i kontrola stočne hrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije