Jerusalem post: Izrael neće priznati Kosovo

Radiosarajevo.ba
Jerusalem post: Izrael neće priznati Kosovo

Usprkos pritiscima posljednjih sedmica da Izrael prizna nezavisnost Kosova, to se neće dogoditi, jer to nije u izraelskom nacionalnom interesu i štetilo bi "krhkoj perspektivi pomirenja" Beograda i Prištine, ističe se u tekstu objavljenom u izraelskom listu Jerusalem post.

Zagovornici poteza priznavanja Kosova, koji daju razne argumente od istorije do ljudskih prava, smatraju da je u nacionalnom interesu Izraela da se pridruži zemljama koje su već priznale nezavisnost Kosova i kojih ima blizu 100, javlja Fena.

"Ako bi Izrael priznao Kosovo, to bi pogoršalo naše odnose (izraelske) sa Srbijom i zadalo bi težak udarac ovom važnom prijateljstvu", naglašava autor teksta pod naslovom "Reci 'ne' Kosovu".

S obzirom na činjenicu da će Srbija najverovatnije ući u Europsku uniju u idućih 10 godina i da se ona nalazi na raskrižju puteva između Istoka i Zapada, naš nacionalni interes nam nalaže da njegujemo odnose sa Beogradom, a ne da ih kompliciramo priznavanjem Kosova, dodaje se u tekstu, prenosi Tanjug.

U tekstu se podsjeća da, još od jednoglasno proglašene nezavisnosti Kosova 17. februara 2008. godine, "Izrael čvrsto stoji na svom principijelnom odbijanju da podrži opasan gambit kosovskih Albanaca i nema dobrog razloga da se to promijeni".

"Osim toga, u svjetlu ohrabrujućeg napretka koji je ostvaren u posljednjim razgovorima između Beograda i Prištine, bilo bi nepromišljeno za Izrael da se miješa u delikatan proces pregovaranja time što bi priznao kosovsku neovisnost", navodi se u tekstu.

Izraelski list podsjeća da, poslije mnogo godina konflikata, Srbi i kosovski Albanci vode direktne razgovore.

"Ako bi Izrael i druge zemlje priznale sada Kosovo, to bi moglo izazvati tenzije i nanijeti štetu krhkoj perspektivi za dalje pomirenje", naglašeno je u tekstu.

Status Kosova mogao bi se najbolje riješiti između samih strana, bez uplitanja međunarodne zajednice.

Tu je, svakako, pitanje istorijske pravde - Kosovo je za Srbe ono što je Judeja i Samarija za Židove -  kolijevka nacije, mjesto na kojem je sve počelo.

Više od 800 godina Kosovo je srce Srbije, a izraelsko priznanje Kosova moglo bi samo biti opasan presedan, koji bi se vrlo lako mogao okrenuti i upotrijebiti protiv nas, istakao je autor teskta.

"Na kraju, u vrijeme rastućeg islamskog ekstremizma širom planete, uključujuchi zapaljivi Balkan, je li zaista u interesu Izraela i zapadnih zemalja da još jedna većinski muslimanska zemlja nastane na krilu južne Europe", dodaje se u tekstu.

Autor članka upozorava da islamski ekstremisti žele na Kosovu stvoriti uporište, što bi u budućnosti moglo predstavljati veliki rizik za stabilnost Balkana.

Srbija je značajan prijatelj Izraela i, kako se podsjeća, napravila je značajne korake u posljednjih 10 godina na izgradnji demokracije i otvaranju ka zapadu.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije