Jerusalem: Izraelci odlažu smeće na muslimanskom groblju

Radiosarajevo.ba
Jerusalem: Izraelci odlažu smeće na muslimanskom groblju
Najbliža cesta koja vodi do ulaza u Jerusalem više ne postoji.

Tu će vas sada dočekati čuvari. Cestu su, u mjesecu ramazanu prošle godine, zatvorile izraelske okupatorske snage pod izgovorom da je riječ o održavanju, piše Al Jazeera Balkans.

Cesta koja se nalazi uz zid Istočnog Jerusalema vlasništvo je muslimanskog groblja 'Yousefiya', koje se proteže od sjeverne četvrti Burj al-Laqlaq do kapije Al-Asbat na jugu, a zauzima površinu 14 dunuma.

Pored toga što je za stanovnike Jerusalema zatvoren put do groblja, općina je krenula s velikim iskopavanjima na tom području, koja zahvataju područje sve do kapije Al-Asbat, a također i područje gdje se nalazi Rimsko jezero koje se koristilo sve do osmanskog perioda.

Okupatorski buldožeri su srušili zid koji se nalazio odmah pored kapije Al-Asbat, a isto tako i stepenice koje su imale historijski značaj.

Judaizacija i zabrana ukopavanja

Direktor Centra za restauraciju rukopisa, Ridwan Amr, izjavio je za portal (aljazeera.net) da su iskopavanja oko groblja Yousefiya dio izraelskih planova još od prijašnjih vremena, a u to su uključeni i neki drugi planovi.

Spomenuo je da je jedan od najznačajnijih planova da se zaustavi širenje dva groblja, Bab al-Rahma i Yousefiya, tako što će se zabraniti ukopavanje na tim mjestima, a taj prostor iskoristiti u projektima judaizacije Jerusalema.

Dodao je da je jedan od planova koji sa sobom nose najveću opasnost, onaj koji ima za cilj da napravi liniju zračnog voza koji bi išao od Maslinske gore na istoku, preko Sionske gore i došao do groblja Mamille na zapadu.

Groblje Yousefiya se smatra jednim od najznačajnijih muslimanskih grobalja, zajedno sa grobljima Bab al-Rahma i Mamilla. Postoje zabrane ukopa u oba spomenuta groblja.

Isti slučaj je i sa grobljem Yousefiya. Okupatorske snage su 2014. godine zabranile ukopavanje u njegovom sjevernom dijelu, a na groblju Al-Shuhada demolirale grobove 20 jordanskih vojnika koji su tu izgubili živote 1967. godine.

Groblje je prenatrpano zbog zabrane ukopavanja u sjevernom dijelu, a uz to ograđeno s istočne i zapadne strane. Južnu stranu okupatorske snage, pak, koriste za odlaganja smeća.

Općina tvrdi kako se iskopavanja vrše samo u svrhu obnavljanja grobalja, međutim, predsjedavajući Odbora za očuvanje muslimanskih grobalja u Jerusalemu, Mustafa Abu Zahra, tvrdi kako je riječ o teškom napadu na muslimanska groblja. Odbor je ranije tražio da se izvrši rekonstrukcija puta koji vodi do groblja, međutim, okupacione snage su to odbile.

Veliki planovi
Prema riječima Ridwana Amra, iskopavanja na groblju Yousefiya predstavljaju samo mali dio velikih planova i jedan je od načina da se Jerusalem okupira sa svih strana i kako je sve to dio procesa judaizacije Jerusalema.

Spomenuo je kako su okupacione snage s velikim ushićenjem krenule u provedbu tih planova nakon izjave američkog predsjednika, Donalda Trumpa, da će “Jerusalem biti glavni grad Izraela”.

Važno je napomenuti da se groblje Yousefiya nalazi sjeverno od groblja Bab al-Rahma, a između njih se nalazi kapija Al-Asbat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije