Jeremić: Skori Verhagenov posjet prilika za približavanje stajališta

Radiosarajevo.ba
Jeremić: Skori Verhagenov posjet prilika za približavanje stajališta

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić izjavio je, u intervjuu beogradskom dnevniku "Politika" od petka, da se novi pokušaj približavanja stajališta Srbije i Holandije oko suradnje Srbije s haaškim tribunalom očekuje u srpnju, kada bi holandski ministar vanjskih poslova Maxim Verhagen trebao doći u Beograd.

"Za sada nema naznaka da bi stajalište Holandije moglo biti promijenjeno. Ali, izuzetno je važno da se taj dijalog održava i radujem se što ću uskoro biti u prilici ministru Verhagenu biti domaćin u Beogradu", kazao je Jeremić beogradskom listu.

Holandija među članicama Europske unije ustrajava na ocjeni da Srbija ne ostvaruje potpunu suradnju s haaškim tribunalom te inzistira na pronalaženju i izručenju haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića kao uvjetu za odmrzavanje prijelaznog sporazuma između Srbije i EU, kao dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čime bi se nastavio put Srbije ka europskim integracijama.

Govoreći o tri vanjskopolitička prioriteta Srbije - približavanju EU, diplomatskoj borbi za Kosovo i promicanju dobrosusjedstva, Jeremić je ocijenio da je protekli tjedan - tijekom kojeg su ministri EU donijeli odluku o ubrzanju vizne liberalizacije, te je održana sjednica Vijeća sigurnosti u New Yorku i summit šefova država srednje Europe u Novom Sadu - pokazao da Srbija može ostvariti uspjeh istodobno na sva tri polja.

Osvrnuvši se na reakcije dužnosnika u BiH u povodu nedavnog posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Republici Srpskoj, Jeremić je kazao kako ne želi pridavati previše značenja izjavama sarajevskih dužnosnika, te kao najvažnije istaknuo to da je situacija u BiH stabilna i nakon "iznimno kontroverzne" odluke visokog predstavnika Valentina Inzka (koji je 20. lipnja stavio izvan snage zaključke Narodne skupštine RS o učincima prenesenih nadležnosti s entiteta na institucije BiH, ocijenivši ih antidaytonskim i neustavnim).

"Smatramo da ta odluka nije pozitivno pridonijela ostvarivanju zajedničkih strateških ciljeva svih potpisnika Daytonskog sporazuma. Međutim, način na koji je reagirala RS, uz punu potporu Srbije, pridonio je stabilizaciji prilika", istaknuo je on.

Govoreći o odluci Međunarodnog suda pravde, koja se očekuje vezano za inicijativu Srbije za procjenu zakonitosti jednostrano proglašene neovisnosti Kosova, Jeremić je rekao da je neophodno iznalaženje načina da se, kroz mehanizme dogovorene u Vijeću sigurnosti, uloži istinski napor kako bi se riješili konkretni problemi građana Srbije svih nacionalnosti koji žive na Kosovu.

Upitan je li Srbija međunarodnoj zajednici pružila dovoljno uvjerljivih argumenata da bi novi pregovori o Kosovu donijeli svrsishodnije rješenje, Jeremić je ocijenio da trenutačno ne postoji spremnost kod značajnog broja međunarodnih čimbenika da se s takvim procesom započne, te da to neće biti moguće sve dok Međunarodni sud pravde ne bude donio odluku.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije