Jeremić: Kosovo na sarajevskom samitu ne može nastupiti kao država

Radiosarajevo.ba
Jeremić: Kosovo na sarajevskom samitu ne može nastupiti kao država

Odlazak Srbije na junski samit Evropska unija - zapadni Balkan u Sarajevu značit će kontinuitet politike zvaničnog Beograda pošto se ne uzmiče od riješenosti da predstavnici privremenih institucija na Kosovu ne mogu da budu zastupljeni na isti način kao i države, izjavio je ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Ministar Jeremić je u intervjuu za praznični broj beogradskog dnevnika “Večernje novosti“ primijetio da bi bilo bi dobro da se u Sarajevu „čuje glas svih iz regiona“ i da zato Srbija radi na nalaženju rješenje koje ni na koji način ne bi dovelo u pitanje Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i principijelni stav o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

„Za to će biti neophodno prisustvo UNMIK-a (misije UN-a ) i uspostavljanje jasne asimetrije u predstavljanju i nastupu državnih delegacija i onih koji to nisu“, istakao je Jeremić.

Šef srpske diplomatije je naglasio da je u Beogradu na djelu „politika punog kontinuiteta u odnosu na prethodne vlade“ jer Kosovo ne smije biti predmetom stranačkih razmirica, a „po tom pitanju svi moramo disati kao jedan“, jer je u tome šansa za uspjeh.
Jeremić je dalje kazao kako „neodmjeren i brutalan“ postupak prema nealbanskom stanovništvu u pokrajini kada su ukinuti signali srpskih operatera na Kosovu predstavlja odmazdu privremenih institucija zbog njihovog diplomatskog neuspjeha da Priština postane član Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) i dobije pozivni broj rezerviran za države i različit od onog koji ima Srbija.

Primjećujući da su prištinske vlasti u više navrata pokušale da se izbore za članstvo u ITU, Jeremić je primijetio kako su se „svaki put njihovi zahtjevi odbijali o zid koji smo tamo izgradili uz pomoć prijatelja iz svih krajeva svijeta“, prenosi Fena.

Ministar Jeremić je također primijetio da su se u telefonskoj blokadi na Kosovu međunarodni predstavnici „našli zatečeni,“ a „to nikako nije smjelo da se desi".

Jeremić je dalje ocijenio da Srbija ne samo da napreduje ka članstvu u EU već je, i pored svih očekivanja i pritisaka, uspjela da zaustavi talas novih priznavanja Kosova i blokirala pokušaje učlanjenja Prištine u međunarodne organizacije.

„Vjerujem da ćemo se izboriti za kompromisno rješenje za Kosovo u ne tako dalekoj budućnosti“, dodao je on.

Jeremić je također kazao kako očekuje da će Međunarodni sud pravde (MSP) izaći s mišljenjem da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova nije bilo u skladu s međunarodnim pravom.

„Kada to mišljenje bude predstavljeno Generalnoj skupštini UN-a, očekujem da ga ona usvoji uz poziv da se putem mirnih pregovora pronađe rješenje za Kosovo koje će biti prihvatljivo za sve strane“, rekao je šef srpske diplomatije, prenio je Tanjug.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije