Jelavić: Uspio sam im pobjeći

Radiosarajevo.ba
Jelavić: Uspio sam im pobjeći


Osvježeno u 14:230 sa hapšenjem drugog člana grupe

Tokom policijske istrage o otmici bivšeg hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića rano jutros uhapšen je jedan od otmičara.

Policija za sada ne želi otkriti njegovo ime, međutim, znakovito je da se radi o jednom od pripadnika nekadašnje Kažnjeničke bojne HVO-a kojom je zapovjedao Mladen Naletilić Tuta.

Prema prvim informacijama, koje je Ante Jelavić prenio o pozadini svoje otmice, riječ je o grupi kriminalaca iz tzv. hercegovačkog podzemlja.

Bivši čelnik HDZ-a BiH, koji se noćas iza ponoći neozlijeđen pojavio pred svojim zagrebačkim stanom, rekao je da je uspio pobjeći otmičarima koji su ga držali na području Rame u BiH.

"Uspio sam pobjeći otmičarima. Valjda zbog njihove nesmotrenosti, pustili su me samog sat vremena. Mislili su da ja smatram da nekog ima. Nije to moja hrabrost", izjavio je noćas Jelavić kojega do stana u Miramarskoj ulici stigao u pratnji policajaca.

Bivši čelnik HDZ-a BiH izjavio je i da je "jedan dio zagrebačkog krim miljea izvršitelj otmice, a vjerojatno i nalogodavac".

Načelnik Ureda ravnatelja policije Krunoslav Borovec izjavio je da su otmičari prekjučer Jelavića uz uporabu sredstava prisile svladali i prisilno odveli u BiH, odakle je uspio pobjeći, iskoristivši nepažnju otmičarima.

Borovec je izjavio i da je Jelavić prvi neposredni kontakt s policijom nakon bijega imao u Zagrebu oko 22 sata kada je sam došao u postaju.

Na upit kako je uspio pobjeći otmičarima, prijeći granicu i doći do Zagreba Borovec nije želio odgovoriti, kao ni na upit zna li policija tko su otmičari. Nije želio komentirati ni Jelavićevu izjavu da iza otmice stoji dio zagrebačkog podzemlja.

"O tome ne mogu za sada govoriti jer je riječ o operativnom podatku", kazao je, dodavši da se u suradnji s USKOK-om i policijskim agencijama BiH vodi kriminalistička obrada.

Jelavićev nestanak prije dva dana je prijavila njegova obitelj, nakon čega se on navodno telefonom javio supruzi i rekao da je otet i da otmičari traže milion eura otkupnine.

Hrvatska policija u prvi trenutak ništa nije željela ni potvrditi ni opovrgnuti, a u saopćenju za javnost naveli su samo da u suradnji s policijom Federacije BiH istražuju slučaj te da ne žele komentirati nagađanja medija o motivima i načinu nestanka.

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio.

Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje ga štiti Ustav koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama. U međuvremenu je u srpnju 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje.

Protiv njega je vođen i sudski postupak u tzv. slučaju "Hrvatska samouprava", u kojemu su bili optuženi i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Presudom su oslobođeni svih optužbi.

jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije