Jelavić: Oteli su me bivši pripadnici HVO-a

Radiosarajevo.ba
Jelavić: Oteli su me bivši pripadnici HVO-a

Ante Jelavić je u razgovoru za Federalnu televiziju izjavio da su ga u srijedu u Zagrebu otele osobe koje su bile u postrojbama HVO-a.

"Jedan od njih je skinuo kapu i, koliko sam vidio, to je skupina ljudi koji su bili u postrojbama HVO-a. Vjerojatno su mnogi od njih počinili ratne zločine na području BiH, pa su opterećeni tim stvarima, ali ne znam tko ih je i zašto angažirao", rekao je Jelavić.

U Zagrebu su danas uhapšeni Mario Miličević Baja i Vlado Ćorić Barun zbog sumnje da su povezani s otmicom bivšeg člana Predsjedništva BiH Ante Jelavića.

Miličević je javnosti poznat i kao jedan od šestorice Hrvata iz BiH koji su oslobođeni optužbi za ubistvo Joze Leutara, zamjenika ministra MUP-a Federacije BiH, dok je Vlado Ćorić, bivši zaposlenik zaštitarske agencije "Bilić-Erić", čiji je suvlasnik Vinko Žuljević Klica. Sva trojica bili su članovi Kažnjeničke bojne, jedinice kojom je tokom rata u BiH komandovao Mladen Naletilić Tuta, koji je u Hagu osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina protiv bošnjačkih civila u Hercegovini.

Jelavić je također zjavio je da je sinoć pobjegao, zahvaljujući nesmotrenosti otmičara, dodajući da su ga držali na području Rame u BiH i da je riječ o "pripadnicima dijela zagrebačkog kriminalnog miljea".  Ante Jelavić kidnapovan je u srijedu poslijepodne ispred hotela "Internacional", koji se nalazi nedaleko od njegovog stana u Zagrebu.

Jelavića čeka ponovljeno suđenje u Bosni i Hercegovini, zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke u periodu od 1998. do 2001. godine. U prvoj presudi koju je u julu 2006. godine ukinulo Žalbeno vijeće Suda BiH bio je osuđen na deset godina zatvora.

FTV/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije