Srbija / Jedinstven slučaj: Milanka 40 godina na birou i sada traži penziju

14. 02. 2020. u 12:13:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Milanka Radočaj iz Кikinde je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje pune četiri decenije, što je nečiji cijeli radni vijek.

Iako nema nijedan dan radnog staža, podnijela je zahtjev za penziju. Ipak, po zakonu nema pravo na nju, jer nije uplaćivala penzijsko osiguranje, piše RTS.

Ona uskoro puni 60 godina, a i dalje se redovno, svaka tri mjeseca javlja službi.

Po profesiji je mašinski tehničar metalobrusač.

„Redovno sam pratila i oglase, predavala molbe i bilo je tu jako puno, jako puno zalaganja“, kazala je Milanka.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje u Кikindi pak su rekli da su joj redovno nuđene mogućnosti zaposlenja, ali ona nikada nije uspjela da to realizuje kod poslodavaca.

Pitaju da li je Milanka bila na evidenciji da bi našla posao ili dječiji dodatak i druge beneficije.

Milanka Radočaj/uvjerenje - undefined

Foto: Printscreen: Milanka Radočaj/uvjerenje

„Ako imam pravo kao i oni koji rade, ako imam pravo da se prijavljujem redovno – pustite me da se prijavljujem do kraja, do moje neke starosne granice, pa možda će jednog dana biti donet zakon da ja mogu da ostvarim nešto“, rekla je Milanka.

Ovaj slučaj je jedinstven, ali zakon je takav da pravo na penziju nemaju ljudi bez minimalno 15 godina staža.

Na nagovor supruga, Milanka Radočaj ipak je PIO fondu podnijela zahtjev za penziju.

„Znači, ona ima staža na birou! Ovi u PIO kažu ona nije plaćala penziono. Pa nije ona kriva što nije radila“, izjavio je njen suprug Stevo Radočaj.

Milanka kaže da želi biti glas svih domaćica, da „pokažemo da mi žene domaćice isto vredimo, da nismo uzalud živele na ovoj planeti“, navodi za RTS čiji prilog možete pogledati OVDJE.

Treba napomenuti i da u nekim zapadnim zemljama u ovakvim slučajevima osoba dobija minimalnu penziju, jer nije odgovorna što niko nije uspio omogućiti joj zaposlenje.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA