Jedan od vođa tzv. Islamske države vratio se na Kosovo?

Radiosarajevo.ba
Jedan od vođa tzv. Islamske države vratio se na Kosovo?
Jedan od vođa terorističke organizacije Islamska država sa još 400 militanata ušao je iz Sirije u Evropu s valom izbjeglica.

Italijanski list L'Espresso prije nekoliko dana objavio je da se na Kosovo vratio Lavdrim Muhaxheri, jedan od značajnijih pripadnika tzv. Islamske države u Siriji, pri čemu su se pozvali na izvore iz italijanske obavještajne organizacije.

Ove informacije Italijani su odmah prenijeli tajnim službama u Kosovu, Makedoniji i Albaniji, piše L'Espresso.

Prema pisanju Daily Maila, meta ovog teroriste su državne institucije Kosova i Srpska pravoslavna crkva. Dvadesetsedmogodišnji Muhaxheri je porijeklom iz Makedonije. Pojavio se u Siriji krajem 2012. godine i više puta bio snimljen na propagandnom videu tzv. Islamske države.

Lavdrim_Muhaxheri1.jpg - Jedan od vođa tzv. Islamske države vratio se na Kosovo?

Muhaxheri je poznat i pod ratnim imenom Abu Abdullah al Kosovo i nadimkom "Koljač iz Kačanika", a posljednjih nekoliko godina bio je aktivan u Siriji i Iraku u raznim terorističkim organizacijama i, prema obavještajnim izvorima, nedavno je planirao seriju napada na Balkanu.

Muhaxheri se u Siriji priključio Jabhat al-Nusri (danas Fateh al-Šam), ogranku Al-Kaide. Godinu kasnije vratio se na Kosovo, gdje je počeo regrutirati ekstremiste. Poslije je napustio Al-Nusru i pridružio se Islamskoj državi, u kojoj je prema izraelskim izvorima, postao komandant albanskih boraca, kojih je u redovima IS-a oko stotinu.

Njegov povratak na Balkan, prema italijanskim obavještajcima, predstavlja veoma ozbiljnu prijetnju, ne samo za Balkan već i za mnoge evropske zemlje gdje kosovski džihadista ima kontakte i može organizirati napad, navodi italijanski dnevnik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije