Janšina stranka izvrijeđala Jankovićeve pristalice

Radiosarajevo.ba
Janšina stranka izvrijeđala Jankovićeve pristalice

Na internet stranici partije bivšeg slovenačkog premijera Janeza Janše objavljen je komenatar u kojem se tvrdi da budući premijer Zoran Janković duguje svoj izborni uspjeh glasačima doseljenim iz bivše Jugoslavije, "sa stranim akcentom i u trenerkama".

Slovenci protestiraju u trenerkama

Javnosti nepoznat autor Tomaž Majer naveo je u tekstu da je Janković izbore dobio zahvaljujući glasovima "novih državljana", koji su se u Sloveniju doselili iz bivših republika SFRJ. Od njih je Janković, prema Majerovom mišljenju, dobio između 180.000 i 200.000 glasova. Svoje ubjeđenje Majer zasniva na 'dojavama' prijatelja i poznanika koji su 'organizovane južnjake' viđali po glasačkim mjestima.

"Velikodušnost Slovenije koja je davala državljanstvo (građanima bivše Jugoslavije) omogućila nam je da dobijemo Srbina, socijalističkog tajkuna, na mjestu premijera", stoji u komentaru Majera objavljenom na web stranici Janšine Slovenačke demokratske stranke.

U komentaru se navodi da su Jankovićevi birači dolazili na glasanje organizovano, sa hemijskim olovkama, u trenerkama i uputstvima "napisanim na rukama".

Slovenački nadležni državni organi podnijeli su krivične prijave protiv odgovornih za objavljivanje ovakvog komentara jer on sadrži elemente govora mržnje.

Jankovićeva novoosnovana partija Pozitivna Slovenija je na vanrednim izborima 4. decembra odnijela neočekivanu pobjedu nad favoritom - partijom bivšeg premijera Janeza Janše, podsjeća AFP.

Slovenačka komesarka za informacije od javnog značaja Nataša Pirc-Musar, koja je juče kazala da ovi komentari podstiču rasnu netrpeljivost, danas je podnijela krivičnu prijavu protiv Majera i vlasnika web stranice ističući da kontroverzni komentar sadrži elemente zločina javnog podsticanja na mržnju, nasilje i netoleranciju, prenijela je slovenačka agencija STA.

Predsjednik Slovenije Danilo Turk osudio je napise na sajtu Janšine stranke, ocijenivši da su komentari Majera "prekoračili granicu prihvatljive slobode izražavanja i da treba da budu odbačeni" i pozvao vlasti da istraže ovaj slučaj i preduzmu odgovarajuće mjere.

Janša, koji je insistirao da ovi komentari ne predstavljaju stav i gledište stranke, ističe da njegova partija želi da zaštiti slobodu govora tako da komentari nisu uklonjeni sa web stranice. "Ako neko kaže da je Slovenac, to nije govor mržnje kao što nije ni kada neko kaže Srbinu da je Srbin", kazao je Janša koji odbija, još od izbora, da se sretne sa Jankovićem.

Budući da već nekoliko dana ne uspijevaju  otkriti nijednog Tomaža Majera koji bi stao iza svog teksta, slovenački mediji pretpostavljaju da je tekst potpisan lažnim imenom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije