Janša upoznat sa aktualnim sigurnosnim stanjem

Radiosarajevo.ba
Janša upoznat sa aktualnim sigurnosnim stanjem

Slovenački premijer Janez Janša održao je sastanak sa visokim dužnosnicima policije, sigurnosnih službi i ministarstva unutrašnjih poslova vezan uz demonstracije koje su preko Facebooka u ponedjeljak i utorak održane u Mariboru i Ljubljani, prenosi Fena.

Kako je priopćeno iz njegova kabineta, Janša se na sastanku upoznao sa "aktualnim sigurnosnim stanjem u državi", i poduzetim mjerama "za zaštitu ljudi". Mediji su najprije javljali da je riječ o sastanku vijeća nacionalne odbrane i sigurnosti, što je kasnije demantirano.

Slovenska vlada će na svojoj sjednici razmatrati izvještaj policije o protestima u Mariboru protiv mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera tokom kojih je intervenirala policija, a u neredima bilo ozlijeđenih i materijalne štete.

Dan nakon protesta u Mariboru na kojemu se po nekim podacima okupilo oko 8 hiljada demonstranata, manji protesti bili su i u Ljubljani, a organizatori su njima, kako su poručili preko Facebooka, željeli izraziti solidarnost sa Mariborom i protestirati protiv nasilja policije.

Najviše protesta zabilježeno je u Ljubljani protiv ministra unutrašnjih poslova Vinka Gorenaka, ali i drugih političara, pa i vlade, te najavljeno da će novi protesti u Ljubljani biti u petak. Ljubljanski protest u utorak navečer bio je manjeg intenziteta od mariborskog i na njemu se okupilo mnogo manje ljudi. Nisu zabilježeni veći ispadi, ali je policija iz opreza štitila zgradu parlamenta i zgradu vlade.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije