Janša: U interesu Slovenije je da se schengenska granica pomakne na Hrvatsku

Radiosarajevo.ba
Janša: U interesu Slovenije je da se schengenska granica pomakne na Hrvatsku
Foto: Twitter / Janez Janša

Opozicioni čelnik i bivši slovenski premijer Janez Janša odbacio je rezerve Ljubljane prema odluci Europske komisije da je Hrvatska spremna za Schengen ocijenivši da je Sloveniji u interesu da se vanjska šengenska granica pomakne južnije.

"U strateškom je interesu Slovenije da se schengenska granica iz Slovenije što prije pomakne južnije na Hrvatsku", naveo je predsjednik Slovenske demokratske stranke (SDS) u komentaru objavljenom na svom Twitteru.

"Slovenija bi morala Hrvatskoj pomagati pri kontroli granice s Bosnom i Hercegovinom, a ne da je blokira", smatra Janša.

Članovi Janšine stranke koji su zastupnici u Europskom parlamentu odbili su ovih dana potpisati otvoreno pismo drugih slovenskih eurozastupnika koji su tražili da o spremnosti Hrvatske za Schegen odlučuje nova Eruopska komisija, a ne ova kojoj istječe mandat. 

Kao rezerve na pozitivno mišljenje ostali slovenski europarlamentarci naveli su arbitražno-granični spor, rast migrantskog priljeva u Sloveniju preko BiH i Hrvatske, a što po njima znači da Hrvatska ne kontrolira granicu sa BiH.

"Kritikama slovenske vlade kako Hrvatska nije u stanju nadzirati granicu s BiH i uspostaviti ondje šengensku kontrolu u Bruxellesu se podsmjehuju jer dolaze iz države koja je 2015. preko šengenske granice pustila pola miliona ilegalnih migranata", napisao je na Twitteru Janša.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije