Janša predložen za mandatara

Radiosarajevo.ba
Janša predložen za mandatara

Lider Slovenačke demokratske partije Janez Janša kandidovan je danas za mandatara za formiranje koalicione vlade pošto su ga podržale još četiri partije desnice i centra koje imaju većinu glasova u parlamentu.

Koalicioni sporazum, koji je danas potpisan, u prvi plan ističe izlazak zemlje iz ekonomske krize i djelovanje pravne države. Ugovor su potpisali, pored Janše, predsjednik Građanske liste Gregor Virant, predsjednik Slovenske narodne stranke (SLS) Radovan Žerjav, predsjednik Demokratske stranke penzionera (DESUS) Karl Erjavec i predsjednica stranke Nova Slovenija (NSI) Ljudmila Novak. Pet stranaka imaju 50 od ukupno 90 poslanika u parlamentu.

Kako se najavljuje, o mandataru za sastav nove vlade parlament će odlučivati u subotu na vanrednom zasjedanju, a Janši je za izbor potrebno još 46 glasova. Janša je bio slovenački premijer od 2004. do 2009. godine, a njegovo 'doba' je označeno korupcijom, nepotizmom i desničarskim potezima.

Pobjednik vanrednih parlamentarnih izbora 4. decembra prošle godine bio je lider Pozitivne Slovenije, Zoran Janković, koji je dobio 28 poslaničkih mjesta, ali kao mandatar nije uspio da obezbijedi dovoljno glasova u parlamentu. Janša će sada biti jedini kandidat za mandatara, pošto predsjednik države Danilo Turk neće predlagati svog kandidata.

Turk: Mandatar pod optužnicom

Govoreći na današnjoj konferenciji za novinare, Turk je rekao da je odlučio da u drugom krugu neće izaći sa svojim prijedlogom kandidata za mandatara, tako da će parlament u subotu odlučivati samo o Janši kao potencijalnom predsjedniku nove vlade.

Za potez pet stranaka da predlože svog kandidata za mandatara za sastav nove vlade predsjednik Slovenije rekao da je legalan i da je u skladu sa ustavom, ali da lično Janšu ne smatra legitimnim kandidatom budući da je zbog korupcije jedan od optuženih u "aferi Patria" kada su od finske firme kupovana vojna vozila.

"Moja je ocjena da Janez Janša nema potrebne legitimnosti koja se traži za mandatara. Nijedan kandidat za mandatara koga tereti otužnica u krivičnom postupku ne može imati punu legitimnost", rekao je Turk na konferenciji za novinare. No, dodao je da je Slovenija parlamentarna demokratija i da u takvom sistemu odgovornost za izbor mandatara za premijera imaju parlamentarne stranke i poslanici.

Ukoliko parlament prihvati prijedlog da Janša bude mandatar on će imati na raspolaganju mjesec dana da sastavi novi kabinet.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije