Janša podnio ostavku

Radiosarajevo.ba
Janša podnio ostavku

Predsjednik Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janez Janša podnio je ostakvku, ali njegovu ostavku nije prihvatio izvršni komitet te partije.

Za SDS se izjasnilo svega 26 posto građana, što je bilo dovoljno za drugo mjesto, poslije partije "Pozitivna Slovenija" biznismena Zorana Jankovića (28,5 procenata).

U svim anketama pred izbore predviđalo se sigurna pobjeda Janeza Janše. Građani su na izborima "kaznili" i donedavno vladajuću Socijaldemokratsku partiju Boruta Pahora, koji je osvojio samo 10 posto glasova. Izvršni komitet SDS ocijenio je da poslije izbornog poraza nema potrebe za sazivanjem vanrednog kongresa partije.

Prema političkim analitičarima u Ljubljani, pojedini građani su glasali, ne toliko za "Pozitivnu Sloveniju", koliko protiv Janše zbog "njegovog arogantnog ponašanja u predizbornoj kampanji." Nekadašnji premijer je osumnjičen za korupciju i namještanje posla sa finskom vojnom firmom "Patria". Janša odbacuje te optužbe i kaže da je to "politički motivisan proces".

U SDS ističu da ne očekuju da će Zoran Janković, koji treba da dobije mandat za sastav vlade, pozvati Janšu da uđe u vladajuću koaliciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije