Janša: Neki europski lideri ne žele širiti EU jer su tako radnici s istoka jeftiniji

3
Hina
Janša: Neki europski lideri ne žele širiti EU jer su tako radnici s istoka jeftiniji
FOTO: EPA / Janez Janša

Slovenija se tokom svog predsjedanja Vijećem EU izborila da se u dokumente ponovo uvede pojam "perspektiva članstva" u toj integraciji, umjesto puke "europske perspektive" za države na Balkanu i europskom istočnom susjedstvu, tvrdi slovenski premijer Janez Janša.

"Jedan od strateških uspjeha je da smo širenje vratili na stol kao jedan od ključnih strateških projekata EU. No za to je bilo potrebno mnogo rasprava", kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju, govoreći o uspjesima svoje vlade, u tradicionalnom razgovoru pred novu godinu.

Prostor slobode i blagostanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

"U tim sam raspravama mnogo puta rekao da nakon svega što doživljavamo na istoku i što smo zadnjih desetljeća gledali na Balkanu treba biti jasno da se EU mora širiti čime se širi prostor slobode i blagostanja. Treba se osloboditi iluzije da će se stvari rješavati same po sebi, a ako se ne širi EU, onda će se širiti neko drugi", kazao je Janša.

Janša je kazao da je time na sastancima u Bruxellesu postigao da se u dokumente Europske unije umjesto "europske perspektive" europskih država izvan EU opet unese "perspektiva članstva", čemu su se po njegovim tvrdnjama opirale i neke od starih članica, osnivača EU.

Ukrajina, ili pak Srbija imaju europsku perspektivu jer su u Europi i tu će uvijek ostati, ali one žele perspektivu članstva, no to je bilo teško napisati u dokumente i za to se je trebalo izboriti, kazao je slovenski premjer.

"Posebno je tu mnogo oportunizma kad se radi o zapadnom Balkanu", kazao je Janša i dodao:

Europski projekt još nije dovršen

"Jedan od europskih lidera, neću mu reći ime, čak je u raspravi rekao: zašto bismo ih uveli u Europsku uniju, kad su nam ovako jeftiniji kao radna snaga", kazao je Janša, dodavši kako i u nekim starim članicama prevladava uskogrudnost ili "nacionalistički interesi" koji prevladavaju nad vizijom slobodne, mirne i ujedinjene Europe.

Europski projekt još nije dovršen, a mnoge zemlje koje bi željele postati članice Europske unije još nisu slobodne. Taj projekt treba nastaviti, a proširenje je njegov bitan element, kazao je Janša u razgovoru za Slovensku televiziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije