'Janša i Janković trebaju dati ostavke'

Radiosarajevo.ba
'Janša i Janković trebaju dati ostavke'

Ministar vanjskih poslova Slovenije Karel Erjavec zatražio je ostavke premijera Janeza Janše i gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića, a u tom zahtjevu su mu se pridružili i drugi slovenački političari.

Antikorupcijska komisija optužuje Janšu i Jankovića za nezakonito sticanje novca.

Ako stoje konstatacije Antikorupcione komisije o povećanju imovine premijera i predsjednika Slovenske demokratske stranke Janeza Janše i predsjednika Pozitivne Slovenije Zorana Jankovića, Karel Erjavec kaže da to iziskuje njihove ostavke.

Od premijera i gradonačelnika Ljubljane ministar vanjskih poslova zahtjeva i objašnjenje javnosti. Inače, ministar Erjavec je predsjednik Demokratske stranke penzionera.

Da bi premijer Janez Janša i gradonačelnik Ljubljane trebalo da daju ostavke, smatra i Gregor Virant, predsjednik parlamenta i predsjednik partije Građanska lista, a istog je mišljenja i Igor Lukšič, predsjednik Socijalnih demokrata.

Antikorupcijska komisija je pri kontroli imovine gradonačelnika Ljubljane utvrdila da nije prijavio najmanje 2,4 miliona eura imovine i da je toliko novca došlo na njegov privatni račun iz lančanih transakcija koje su počele u preduzeću Grep.

Za premijera Janšu Antikorupcijska komisija konstatuje da se njegova imovina neobjašnjivo povećala za 210.000 eura - mimo prijavljenih prihoda.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije