Janković se povlači s mjesta lidera stranke

Radiosarajevo.ba
Janković se povlači s mjesta lidera stranke

Gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković odlučio je zamrznuti svoj status predsjednika opozicione stranke Pozitivna Slovenija sve dok ne bude skinuta ljaga sa njegovog imena zbog optužbi za korupciju.

"Tražim od vas da zamrznete moj status kao predsjednika PS i da vršilac dužnosti predsjednika bude imenovan", rekao je Janković na kongresu PS u Ljubljani na kome je razgovarano o programu te vodeće opozicione partije lijevog centra.

Janković je kazao da ne namjerava da se kandiduje za premijera niti da vodi evenutualne koalicione razgovore ukoliko dođe do raspada sadašnje vladajuće koalicije desnog centra.

Antikorupcijska komisija ukazala je u utorak na neregularnosti kada je riječ o imovini i bankarskim računima Jankovića i premijera Janeza Janše, podsjetio je AFP.

Janković je jedan od političara protiv kojih već sedmicama protestuju građani Ljubljane, koji također zahtijevaju njegovo povlačenje s vlasti.

Predsjednik parlamenta Gregor Virant, koji je lider Građanske liste, manje stranke u koalicionoj vladi, pozvao je obojicu da podnesu ostavke što je podstaklo spekulacije u medijima o mogućoj vladi tehnokrata. Virantovom zahtjevu pridružila se i nekolicina drugih slovenačkih političara, kao i slovenački ogranak organizacije Transparency International.

"Nasuprot mojoj volji i uprkos tome što sam njegov najveći protivnik, protekle sedmice stavljen sam u isti koš sa njim (Janšom)", istakao je Janković i dodao da će razmotriti da ponovo vodi PS pošto sa njegovog imena bude skinuta ljaga zbog optužbi za korupciju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije